• Home
  • Inne
  • Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem

Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem
Wyjątkowo smaczna ciepła przekąska

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
400g makaron (duże muszle)
1 szt cukinia
2 szt papryka najlepiej dwa kolory
100g boczek wędzony
1 szt cebula
4 yżki bułka tarta
100g ser mozzarella
200 ml bulion warzywny
natka pietruszki kilka gałązek do posypania
jajko
3 łyżki olej
sól
pieprz

Zapiekane makaronowe muszle nadziewane warzywami z nutą wędzonego boczku.

  • 40 min
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

  • sól

Wykonanie

Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem

Efektowne , pyszne i chrupiące makaronowe muszle z cukinią , papryką , mozzarellą oraz nutą wędzonego boczku.

Kroki

1
Zrobione

Warzywa umyć. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Papryki rozkroić , usunąć pestki oraz białe błonki , miąższ pokroić w kostkę.

2
Zrobione

Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć na oleju. Cebule obieramy i siekamy wrzucamy do boczku. Chwilę razem smażymy ,aż cebula zrobi się szklista. Dokładamy na patelnię cukinię i paprykę , po chwili bułkę tartą. Dusimy wszystko na średnim ogniu mieszając około 10 min. Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.

3
Zrobione

Mozzarellę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , przelewamy zimną wodą,

4
Zrobione

Muszle napełniamy farszem , układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej muszli układamy mozzarelle. Do naczynia wlewamy bulion. Pieczemy około 15-20min w temp. 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy natką.

Poprzedni przepis
Kutia bakaliowa z pomarańczami
Następny przepis
Sałatka z pieczoną dynią
Poprzedni przepis
Kutia bakaliowa z pomarańczami
Następny przepis
Sałatka z pieczoną dynią

Ukryj komentarze

Zapiekane muszle są przepyszne ! Użyłam makaronu cannelloni bo taki był w szafce 🙂 ale farsz pierwsza klasa ? Chodź nie smażę boczku na tłuszczu bo sam w sobie jest tłusty . Polecam 😉

Rewelacja! Robiłam już kilka razy. Wszyscy się zajadają. Muszle nadają się idealnie na ciepłą przekąskę dla gości. Można je przygotować wcześniej , a później tylko zapiec. Mniam.

Dodaj swój komentarz