• Home
  • Inne
  • Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym

Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
500 g świeżego lub mrożonego bobu
100 g chorizo
220 g krewetek
2 puszki krojonych pomidorów
1 papryka chili
1 cebula
3 drobno posiekane ząbki czsonku
6 łyżek oleju
1 łyżka masła
kilka gałązek świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego)
garsć posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
przyprawa - "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" (opcjonalnie)
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym

W tym sezonie bób króluje w mojej kuchni w niestandardowych odsłonach. Daje mi to możliwości ciągłego odkrywania i poznawania nowych smaków oraz napędza do kolejnych kulinarnych wyzwań i fascynacji.

Tym razem polecam wam kolejny fajny pomysł na wykorzystanie bobu. Będzie to tzw. surf and turf, czyli połączenia mięsa i owoców morza – w tym wypadku krewetek i chorizo.

Wyszło pysznie i bardzo aromatycznie. Nie wiem dlaczego, ale danie kojarzyło mi się chwilami z paellą. Chociaż  gdybym miał opisać go w dwóch słowach to było by to : „hiszpańska fasolka po bretońsku” 🙂

Bób w takiej postaci możecie podać z kaszą, ryżem, ale według mnie rewelacyjnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub ze zwykłym pieczywem.

Oczywiście danie można jeść bez dodatków. Smak bobu idealnie komponuje się tutaj z gęstym sosem pomidorowym o wyrazistym smaku, który zawdzięczamy dodaniu pysznego hiszpańskiego chorizo oraz maślanych krewetek. Poezja smaków 🙂

Do przepisu możecie wykorzystać bób świeży lub mrożony.  Pędzimy do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Bób umyj pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzątku przez około półtorej minuty.
Odcedź i opłucz zimną wodą a następnie obierz ziarna z łupin.

Ponownie doprowadź wodę do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzuć wyłuskane ziarna bobu. Gotuj przez około 3 do 5 minut. Sprawdź podczas gotowania, czy bób jest już gotowy. Uważaj by go nie rozgotować, powinien być jędrny i lekko chrupiący.
Ugotowany bób odcedź i opłucz zimną wodą.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przesmaż ją do chwili aż będzie szklista.

Dorzuć czosnek, drobno pokrojoną paprykę chili, połowę natki pietruszki oraz gałązki rozmarynu. Przesmaż wszystko chwilę ciągle mieszając.

3
Zrobione

Dodaj pomidory. Duś całość na średnim ogniu około 15 min, aż pomidory się rozgotują i będą miały konsystencje gęstego sosu. Mieszaj od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewaj wodę na patelnię.

Pod koniec duszenia dodaj bób oraz chorizo.

4
Zrobione

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć rozmrożone krewetki i obsmaż po minucie z każdej strony.

Krewetki dodaj do sosu pomidorowego z bobem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" (opcjonalnie)

Delikatnie wymieszaj, posyp pozostałą natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!

5
Zrobione
Poprzedni przepis
Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku
Następny przepis
Sałatka brokułowa ze śliwkami
Poprzedni przepis
Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku
Następny przepis
Sałatka brokułowa ze śliwkami

Dodaj swój komentarz