https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Kulinarne ABC
  • Kiseli kupus – kiszona główka kapusty

Kiseli kupus – kiszona główka kapusty

Wpis czrw. 22nd, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Kulinarne ABC

Kiseli kupus – kiszona główka kapusty

O istnieniu produktu o nazwie „Kiseli kupus” (całej główce ukiszonej kapusty) dowiedziałem się podczas mojej niedawnej wizyty w Niemczech. Chociaż tak naprawdę produkt ten zupełnie nie jest związany z naszymi zachodnimi sąsiadami.

Takie właśnie kulinarnego „odkrycia” doświadczyłem podczas niedawnej wizyty u mojego wujaszka we Frankfurcie. Kupiłem w małym przydrożnym warzywniaku kiszoną główkę kapusty. Jak się później okazało można ją tam dostać praktycznie przez cały rok. Oczywiście przywiozłem swoją zdobycz do domu z wielkim uśmiechem na twarzy 🙂

Niby nic nadzwyczajnego – kiszona kapusta jak to kiszona kapusta, ale w takiej postaci (cała ukiszona główka) nigdy jeszcze nie udało mi się jej kupić.

Podczas wymiany naszych kulinarnych doświadczeń dowiedziałem się od wuja, że z takiej właśnie kapusty robił pyszne gołąbki. I faktycznie miał rację – gołąbki z niej są przepyszne. A podane z sosem grzybowym są doskonałe w smaku – po prostu uczta dla podniebienia.

Polecam przepis :

Gołąbki z kiszonej kapusty z piekarnika

 

Po głębszej analizie tego kiszonego produktu wiem już, że, jeżeli się człowiek trochę postara to i u nas można kupić takie ukiszone główki lub w bardzo łatwy, szybki i domowy sposób ukisić same liście na gołąbki. Ale o tym troszkę niżej.

Kiseli kupus – cała kiszona główka kapusty to typowa specjalność bałkańska. Jest bardzo znana i popularna w północnej Chorwacji – Slavonii gdzie przyrządza się z niej  faszerowane mięsem liście zwane „Sarma”. Takie nasze gołąbki tylko z dużą przewagą w farszu -mięsa nad ryżem.

Kiszona kapusta w główce smakuje praktycznie jak nasza kwaszona, ma tylko inną postać. Kupić ją można w hermetycznie zamkniętych woreczkach i ma dość długi termin przydatności  do spożycia. Na Bałkanach można ją jeszcze dostać w postaci samych przygotowanych liści lub liści w słoikach.

Podstawowym sposobem na kiszenie kapusty na Bałkanach jest właśnie kiszenie jej w całości. Wykrawa się z niej głąb a w to miejsce sypie sól. Następnie układa się główki w beczce. Po zalaniu wodą rozpoczyna się identyczny proces kiszenia, jak w przypadku naszej szatkowanej kapusty. Oprócz gołąbków przyrządza się z niej również tzw. sałatkę zimową. Kapustę kroi się „grube”kawałki,  posypuje wędzoną papryką w proszku i polewa oliwą z oliwek.
 

Oczywiście można ukisić taką główkę samemu. Nie wymaga to żadnych specjalnych umiejętności. Czas kiszenia zależy od temperatury i wielkości kapusty. Oczywiście im dłużej kisimy, tym kapusta będzie kwaśniejsza.

„Kiszenie całej główki kapusty”

1 główka kapusty
sól
woda

Nacinamy głąb lub go wydrążamy, tak żeby było wyraźne zagłębienie. Dobieramy na tyle duże naczynie żeby pomieściło całą główkę. Kapustę wkładamy do naczynia.
Przygotowujemy zalewę – na każdy litr wody dajemy 27 gram soli. Zagotowujemy i czekamy aż trochę ostygnie. Zalewamy zalewą główkę kapusty. Główka powinna być całkowicie przykryta. Kapusta nie może wypływać na powierzchnię. Obciążamy ją a następnie szczelnie przykrywamy.
Podczas kiszenia co jakiś czas należy uchylić naczynie i  zamieszać zalewę.
Kapusta powinna być gotowa po około 9-10 dniach.

„Kiszone liście kapusty”

Przepis na „Kiszone liście kapusty” znalazłem na blogu  „Smakowe Kubki” Jest to fajna i szybka alternatywa , gdy nie chcemy kisić całej główki. Potrzebny jednak do tego będzie sok z kiszonej kapusty (z zaprzyjaźnionego warzywniaka)

 

  • główka białej kapusty
  • ok. 1 litra soku z kiszonej kapusty
  • sól
  • garnek kamienny lub większy słój z pokrywką

Kapustę należy sparzyć a liście obrać, tak jak na zwykłe gołąbki. Nie należy ich parzyć zbyt długo. Każdy liść posypujemy leciutko solą i układamy jeden na drugim  pozostawiając na ok. 15 minut (liście dodatkowo zmiękną)

I teraz mamy dwie możliwości albo

  • posolone liście układamy w garnku kamiennym, zalewamy sokiem z kapusty, przykrywamy talerzem i obciążamy.

lub

  • lekko składamy po 4  -jeden w drugi i układamy warstwami w dużym słoju.
    Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty i przykrywamy słój niezbyt szczelnie.
    Po około 3 dniach kapustę dobrze jest przepakować do osobnego słoja, który można już dobrze dokręcić.

Liście pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach powinny być gotowe.

Szlakami smaków

Ukryj komentarze

Zibi pisze:
10 listopada 2019 o 12:39

Witam. Podobna potrawa jest znana na Zamojszczyźnie i jest to tradycyjny wg nich przepis. Kapustę w całości lub przekrajaną na pół fermentuje się dodatkowo z dodatkiem pieprzu i liści laurowych. Przed podaniem podgrzewa się potrawę. Pyszne!

Odpowiedz
Angelika pisze:
20 grudnia 2019 o 21:40

Ja jestem z Zamojszczyzny i u nas w domu rodzinnym na Wigilię Mama robiła gołąbki wigilijne. W liściach z kiszonej całej kapusty, zawijało się farsz z kaszy gryczanej i grzybów. Podawała to z olejem rzepakowym (takim ciemnym) . Dzisiaj ja przeniosłam to na swój dom i jest u nas co roku obowiązkowo <3
Pyyyyychaaaa :*

Odpowiedz
Andrzej pisze:
9 listopada 2020 o 19:34

Przygotowuję takie gołąbki nie tylko na Wigilię. Liście kapusty można samemu zakisić o każdej porze roku. Dawniej kupowałem przed świętami na miejscowym targu od rolników. W tym roku zakiszam całe główki. Sąsiad pozostawił na polu setki sadzonek ściętej wcześniej kapusty. Wegetacja trwa nadal. Wyrastają młode,zwięzłe główki wielkości dorodnych jabłek. Właśnie one są rarytasem. Zbieram i zakiszam całe, tak jak kapustę szatkowaną. Rewelacja. Chorwaci to uwielbiają, żadne odkrycie. Błagam sąsiada aby zaorał plantację dopiero po pierwszym śniegu. Mirek Dż. wiem,że przeczytasz i weźmiesz sobie do serca mój apel. Proszę, proszę, proszę

Odpowiedz

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021