https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Kulinarne ABC
  • Kurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić

Kurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić

Wpis sp. 18th, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Kulinarne ABC

Kurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić

Kurka, czyli pieprznik jadalny, to grzyb występujący w lasach całej Polski. Rośnie gromadnie, po kilkanaście sztuk. Zbiera się je od połowy czerwca do października. Kurki mają delikatny aromat, są twarde i można dodawać je do wielu potraw. Miąższ mają korzenny o lekko owocowy zapachu, a w smaku są łagodne z delikatnym pieprzowym posmakiem.

 

                                           Pixabay

Kurki od kuchni

Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią dodatek lub są podstawowym składnikiem wielu kremów i sosów. Możemy je podać do pieczonych mięs a podsmażone na maśle są znakomitym dodatkiem do jajecznicy. Musicie jednak pamiętać, by nie smażyć ich zbyt długo, gdyż wtedy mocno twardnieją.

Kurki są także wyśmienitym składnikiem nadzienia do pierogów i naleśników. To wspaniały składnik zup oraz dodatek do makaronów. Można je zapiekać w kruchym cieście lub pod beszamelem.

Kurki dusimy troszkę dłużej niż inne grzyby. Sok, który wytworzy się podczas smażenia, po uzupełnieniu np. białym winem, stanowić może znakomitą bazę do sosów dodawanych np. do drobiu czy łososia. Kurki możemy również marynować w occie, a także mrozić.

Mrożone kurki podobnie jak świeże są doskonałym dodatkiem do wielu dań i przy odpowiednim przygotowaniu możemy je trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. 

Jak oczyścić i umyć kurki

Kurki z których będziecie przygotowywali ulubione potrawy jak i te które będą przeznaczone do mrożenia trzeba najpierw oczyścić.

Dokładne oczyszczenie może sprawiać jednak problem. Teoretycznie najlepiej było by obierać je na sucho, oczyścić z piasku, listków i ściółki za pomocą pędzelka. Jest to jednak bardzo czasochłonne, dlatego najlepszym sposobem i do tego bardzo szybkim  jest kąpiel w misce z ciepłą wodą z dodatkiem soli.

Warto tutaj dodać, że długie moczenie i przemywanie pod bieżącą wodą nie służy grzybom, ale ten sposób  nie zaszkodzi waszym kurkom.

Czyszczenie :

  • Na początek poodrywaj uszkodzone fragmenty grzybów, i powybieraj ewentualne większe listki oraz kawałki ściółki.
  • Kurki umieść w misce, posyp solą, a następnie zalej wrzącą wodą

  • Zalane wrzątkiem kurki delikatnie zamieszaj łyżką i odczekaj chwilę.  Dzięki temu resztki zanieczyszczeń opadną na dno a czyste kurki wypłyną do góry.

  • Odczekaj chwilę a następnie odłów kurki przy pomocy cedzaka i połóż je na duże sitko aby pozbyć się wody. Jeżeli grzyby były bardzo brudne a na kurkach nadal widoczne są zanieczyszczenia płukanie możesz powtórzyć jeszcze jeden lub dwa razy.

 Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Świeże kurki dostępne są tylko jesienią, suszenie im nie służy gdyż tracą wtedy większość swojego wspaniałego smaku i aromatu. Dzięki mrożeniu możecie cieszyć się kurkami oraz ich wspaniałym smakiem jeszcze długo po sezonie.

Nie wiem jak to jest u was, ale u mnie zawsze gdy przychodzi okres na kurki, szparagi, bób lub inne sezonowe produkty nigdy nie ma na tyle czasu, żeby się nimi nacieszyć tak naprawdę do „końca”. Zawsze pozostaje jeszcze w głowie mnóstwo niespełnionych pomysłów, przepisów, inspiracji i niestety okazuje się, że jest już za późno i trzeba czekać kolejny rok, na kolejny sezon 🙂

Właśnie dlatego, żeby się ustrzec przed takimi sytuacjami, dobrze jest odpowiednio przechować swój ulubiony produkt na dłużej!

Mrożenie :

Dużo osób skarży się, że mrożone kurki są gorzkie. Gorzki smak nie jest wymysłem – faktycznie często się to zdarza, a nasilenie goryczy bywa różne. Nigdy nie mamy np. pewności  jak zostały przygotowane i  zamrożone kurki kupione w sklepie.

Idealnym sposobem  na uniknięcie ewentualnego gorzkiego smaku mrożonych kurek jest poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury, najlepiej poprzez krótkie blanszowanie w bardzo gorącej wodzie.

                                          Pixabay

Pamiętajcie, że gorzknienie mrożonych kurek wiązane jest też często z długim czasem ich przechowywania. Aby ograniczyć problem nie należy zamrażać kurek na okres dłuższy niż 6-8 miesięcy.

 

  • Zagotuj sporą ilość osolonej wody. Utrzymując ją w temperaturze bliskiej wrzenia, wrzuć oczyszczone wcześniej kurki i pozostaw je w wodzie na 3 minuty.

Pamiętaj – celem jest sparzenie grzybów, a nie ich ugotowanie!

  • Następnie odcedź grzyby z wrzątku i szybko przelej zimną wodą.

  • Kurki dobrze odcedź i poczekaj aż podeschną. Dobrze jest rozłożyć je  na ręczniku kuchennym, w celu lepszego osuszenia.
  • Ostudzone grzyby dzielimy na porcje do woreczków i zamrażamy.

 

Pamiętajcie, że w chwili wkładania kurek do torebek na mrożonki grzyby powinny być względnie suche. Nie przesuszone, ale duża wilgoć na ich powierzchni może sprawić, że się skleją. Może to być problem, gdy będziecie chcieli wyjąć z torebki tylko część grzybów.

Mrożone kurki wrzucaj od razu do wrzątku lub na oliwę z pominięciem procesu rozmrażania.

Inne sposoby :

Oprócz blanszowania możemy jeszcze w inny sposób poddać grzyby działaniu wysokiej temperatury w celu ich zamrożenia :

  1. Sposób pierwszy : oczyszczone grzyby, (według przepisu wyżej) odcedź na durszlaku i wrzuć na gorącą suchą patelnię. Odparowuj wodę tzn. smaż do chwili, aż pozbędziesz się płynu. Trwa to ok 3-5 min. Następnie kurki ostudź i włóż do woreczków.
  2. Sposób drugi : oczyść grzyby według przepisu powyżej. Na patelni, na średnim ogniu roztop odrobinę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć grzyby i mieszaj od czasu do czasu. Kurki podsmaż do chwili, aż puszczą soki, a następnie ponownie je wchłoną. (około 5-10 min). Ostudź i włóż do woreczków. (opcjonalnie można również z kurkami podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę)

Szlakami smaków

jeden komentarz Ukryj komentarze

Domatorka pisze:
24 września 2017 o 09:25

Rewelacyjnie ! Jeszcze nigdzie nie znalazłam tak pełnego , dokładnego opisu.

Odpowiedz

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021