ok. 1300 g udźca z indyka (z kością) | |
Marynata : | |
3 łyżki miodu | |
5 łyżek ketchupu | |
2 łyżki musztardy | |
1 łyżka papryki słodkiej | |
1 łyżka majeranku | |
1 łyżeczka ziół prowansalskich | |
2 łyżeczki pieprzu | |
3 płaskie łyżeczki soli | |
4 drobno pokrojone ząbki czosnku | |
2 łyżki oleju | |
3 łyżki wody |
Pieczony udziec z indyka
Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad. Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.
Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.
Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.
Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
Marynata : |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika (góra i dół) na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut. Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry. Po upieczeniu podawaj gorące. |
Ukryj komentarze
Dziś zrobiłam, wyszedł przepyszny ! Chyba zagości na świątecznym stole
Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakował
Wspaniały przepis! Na pewno nie jeden raz zagości w mojej kuchni 🙂 Indyk wyszedł bardzo spczysty i obłędnie smaczny 🙂
Super !! Serwuje na stole już nie pierwszy raz teraz za granicą
bierzcie udziec i robcie wedlug wlasnego smaku
po co sciagac przepisy a potem je krytykowac? czyz byscie wczesniej robili lepszy??
Na ile osób jest porcja z przepisu?
Myślę, że na 3-4 osoby
Przepis rewelacja 😚.
Przepis gigant, polecam 😚
a kto krytykuję bo same pozytywne opinie czytam
Dzisiaj zrobiłam na obiadek..przepyszne mięsko.Zagości w moim domu na stałe.
Dziękuję za przepis 🙂
SUPER!!! MIĘKKIE I SOCZYSTE MIĘSO. SKÓRA LEKKO CHRUPIĄCA. PORZUCAM KURCZAKA DEFINITYWNIE.
Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.
Przepyszny indyk! Zawsze się bałam robić indyka a dzięki temu przepisowi nie boję się zaprosić gości. Zachwalali ogromnie i wszyscy byliśmy szczęśliwi, że jednak można zrobić dobrze indyka jak się ma przepis.
U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE
Fantastycznie! Również czuje ten zapach… Oj będzie pysznie 🙂
Trochę za slodki, ale bardzo dobrze się upiekł, soczysty. Myślę że porcja marynaty ciut duża, została mi.
Przepis super.. Robię bodajże czwarty raz. Cała rodzina zachwycona…
Super, a jeszcze lepszy na zimno do kanapek
Bardzo smaczny. Smakował nastolatkom i dzieciom. Soczysty a sos pyszny. Robię dziś ponownie
Ciesze się, że smakował. Pozdrawiam
Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂
Super 🙂
Przepyszne jedzenie, często będzie gościć na naszym stole, dziękuję za super przepis 🤗
Zrobiłam już drugi raz. Naprawdę smaczny i soczysty.
Udziec wychodzi super, marynata świetna. Przygotowuję już kolejny raz. Do tego pieczone warzywna z masełkiem i czosnkiem pieczone w folii, plus mix sałat z oliwą. Pycha.
Moje mięsko właśnie się marynuje ☺️
Doskonały przepis. Pieczony indyk udał się znakomicie.
Rewelacja, jest przepyszny na gorąco i zimno. Mięsko rozpływa się w ustach
Chce dzisiaj zrobić, ale okazało się, że nie mam papryki słodkiej.. Mam tylko wędzoną.. Będzie dobre?
Nie miałem okazji używać papryki wędzonej do tego przepisu. Myślę, że będzie dobre, chociaż zapewne o innym smaku. Papryka ta charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Ma intensywny aromat dymu wędzarniczego.
Po prostu genialny przepis a mięso takie soczyste, że rozpływa się w ustach.
Rewelacyjny przepis. Faktycznie świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Dziękuję!
Bardzo często robię mięso według tego przepisu – wychodzi wyjątkowo smaczne 😊… Syn mówi :” moje ulubione mięsko „!
Super przepis. Dziś robię drugi raz. Zamiast drugiej łyżeczki pieprzu dałem pieprz cayenne. Mi bardzo smakowało, ale dla żony było trochę za ostre
Na ile osób ten udziec z 1300 g ??
Na ok. 3-4. No ale wszystko zależy od apetytu biesiadników 😉
Moje dzieci też bardzo lubią. Zareklamowałam jako indyk w ketchupie i teraz o takiego się upominają 😉
Super przepis.Dziękuję
Najlepsze danie z indyka, jakie jadłam: aromatyczne, wyraziste i soczyste. Pyszne zarówno na goraco jak i na zimno. Polecam z całego żoładka 😉
Dziś chciałam zrobić i ja 🙂 bardzo proszę o listę składników na marynatę… 😉
Papryka słodka czy wędzona? Ketchup, sól, pieprz, zioła…? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję 🙂
Wszystkie składniki na marynatę są podane w przepisie 🙂
Witam ; małe pytanko.
Czy do naczynia żaroodpornego wlewam jakąś oliwę czy masełko?
Pozdrawiam wszystkich.
Osobiście tego nie robiłem, ale jak najbardziej – naczynie można posmarować oliwą.
Pieczemy w termoobiegu czy góra dół?
Góra i dół, dopisałem w opisie. Pozdrawiam
Fajny Przepis. Jedna uwaga, drobiu się nie myje! Pozdrawiam
Super przepis. Czas pieczenia idealny mięso kruchutkie i soczyste
Zmieniłem przyprawy na czosnek staropolski z Kamisa do tego sól, pieprz ,papryka czerwona ,czubryca i olej
48 godzin w marynacie i do pieca
Może się i nie myje ale ja myję zawsze i mam się dobrze 😀. Pozdrawiam i życzę smacznego 👋
Przepychota ;-p Jeśli mamy oczywiście dobre jakosciowo składniki:ketchup,musztarda i mięsko oczywiście 😉
3 łyżeczki soli, serio? to ropa wyjdzie…
Serio 🙂 Tylko pamiętaj, że koniecznie „PŁASKIE”. Ropa nie wyjdzie 😉
nie widzę swojego komentarza?!?! sprzed miesięcy?!?! a od 2 lat jesteśmy uzależnieni od tej przepysznej potrawy! prze naj doskonalszy przepis i jest to zdanie wszystkich spożywających! włącznie z najbardziej Wymagającymi! DZIĘKUJEMY
Dziwne bo ja też nie widzę w przepisie składników na marynatę… Jakaś pomoc?
No jak nie widać ? 🙂 A na jakim urządzeniu strona jest przeglądana ? Jeżeli na komórce to trzeba nacisnąć plusik „+” , wtedy rozwiną się wszystkie składniki przepisu. Na komputerze widoczne są od razu w całości. Głównym składnikiem jest udziec a cała reszta to marynata.
Pyszne, dzięki za przepis!
Witam, jak dla mnie i mojej rodziny to najlepszy sposób na indyka. Czasami dajemy golonko z indyka i też jest wspaniałe. Polecam
Za dużo soli w przepisie jak na taką ilość mięsa. 1/2 łyżeczki na 1kg mięsa drobiowego.
Zredukuję następnym razem i będzie perfekt.
Pyszny przepis robilam już dla rodziny dziecko było zachwycone!;) Zastanawiam się tylko czy do żeberek byłaby dobra ta przyprawa;p i jak długo wtedy te żeberka piec🤪
Dziękuję za przepis, pyszna marynata🙂. Mam jednak takie pytanie, pierwszy raz robiłam, wyszedł przepyszny, mięciutki. Niestety, drugi raz wyszedl nieco gumowaty, zastanawiam się nad przyczyną, czy mogło to być pieczenie w termoobiegu? Niestety, funkcja gora-dol mi się popsuła, i obnizylam temperature o 10 stopni i piekłam w termoobiegu 🤔.
W każdym bądź razie, przepis pycha 😘 dziękuję ❤️
Podzielam zdanie innych, indyka z tego przepisu robię już kilka lat i się nie znudził:)