1 mała dynia hokkaido | |
8 łyżek oliwy z oliwek | |
świeży rozmaryn | |
1 opakowanie mix sałat | |
ser camembert | |
50 g orzechów włoskich | |
2 łyżki octu balsamicznego | |
2 łyżki musztardy | |
2 łyżki miodu |
Zdrowa , lekka , orzechowo - miodowa sałatka z dynią jako samodzielne danie lub obiadowa przystawka.
Sałatka z pieczoną dynią. Tak się właśnie zastanawiałem co zrobić z połowy dyni , która została mi po wczorajszych kulinarnych szaleństwach z wokiem, filetem drobiowym, papryką i dynią właśnie. Po chwilowym namyśle, odrzuceniu opcji zupy , przypomniałem sobie , że w kolejce czeka do przetestowania smakowicie wyglądający przepis na sałatkę. I to był strzał w dziesiątkę. Dynia hokkaido , ser camembert , orzechy włoskie oraz sos na bazie octu balsamicznego , musztardy i miodu. Kilka składników , a smaki przepyszne. Do tego zdrowo , kolorowo i szybko 🙂 Właściwie większość czasu zajęło mi oczekiwanie na upieczenie dyni 😉 Wprawdzie sezon na dynię już się kończy , ale może dostaniecie jeszcze gdzieś hokkaido. Jeżeli nie , to koniecznie „odświeżcie” ten przepis jesienią.
Dyni hakkaido nie trzeba obierać! Po upieczeniu można ją jeść ze skórą. Jest pyszna , smaczna i zdrowa.
1
Zrobione
|
Dynia :Dynie pokrój na cienkie plastry. Ułóż na papierze do pieczenia na blaszce , a następnie skrop dokładnie oliwą (około 5 łyżek) , oprósz solą oraz pieprzem i posyp rozmarynem. |
2
Zrobione
|
Sos : |
3
Zrobione
|
Ukryj komentarze
Dziękuję za świetny przepis. Dynię mam jeszcze z jesiennych zapasów i wreszcie wiem co z nią zrobić. Sałatka idealna na kolację.
Sałatka wyszła pyszna. Masz więcej pomysłów na dynię ?