Sałatka z pieczoną dynią
Dynia hokkaido , ser camembert , orzechy włoskie , sos

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 mała dynia hokkaido lub połowa większej
8 łyżek oliwy z oliwek
świeży rozmaryn 1 - 2 gałązki , do posypania dyni
1 opakowanie mix sałat
ser camembert
50 g orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu

Zdrowa , lekka , orzechowo - miodowa sałatka z dynią jako samodzielne danie lub obiadowa przystawka.

  • 40 min
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z pieczoną dynią. Tak się właśnie zastanawiałem co zrobić z połowy dyni , która została mi po wczorajszych kulinarnych szaleństwach z wokiem, filetem drobiowym, papryką i dynią właśnie. Po chwilowym namyśle, odrzuceniu opcji zupy , przypomniałem sobie , że w kolejce czeka do przetestowania smakowicie wyglądający przepis na sałatkę.  I to był strzał w dziesiątkę. Dynia hokkaido , ser camembert , orzechy włoskie oraz sos na bazie octu balsamicznego , musztardy i miodu.  Kilka składników , a smaki przepyszne. Do tego zdrowo ,  kolorowo i szybko  🙂  Właściwie większość czasu zajęło mi oczekiwanie na upieczenie dyni 😉  Wprawdzie sezon na dynię już się kończy , ale może dostaniecie jeszcze gdzieś  hokkaido. Jeżeli nie , to koniecznie “odświeżcie” ten przepis jesienią.

Dyni  hakkaido nie trzeba obierać! Po upieczeniu można ją jeść ze skórą. Jest pyszna , smaczna i zdrowa.

Kroki

1
Zrobione

Dynia :

Dynie pokrój na cienkie plastry. Ułóż na papierze do pieczenia na blaszce , a następnie skrop dokładnie oliwą (około 5 łyżek) , oprósz solą oraz pieprzem i posyp rozmarynem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 min. Powinna być miękka i lekko przypieczona.
Moja była dość cienko pokrojona i upiekła się troszkę szybciej.

2
Zrobione

Sos :

3 łyżki oliwy , 2 łyżki octu balsamicznego , 2 łyżki musztardy oraz 2 łyżki miodu wymieszaj i odstaw aby smaki się przegryzły.

3
Zrobione

Na talerzach ułóż sałatę , na górę poukładaj upieczoną dynię oraz pokrojony w małe trójkąciki ser. Posyp wszystko posiekanymi orzechami włoskimi i polej wcześniej przygotowanym sosem. Gotowe :-)

Poprzedni przepis
Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem
Następny przepis
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
Poprzedni przepis
Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem
Następny przepis
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami

Ukryj komentarze

Dziękuję za świetny przepis. Dynię mam jeszcze z jesiennych zapasów i wreszcie wiem co z nią zrobić. Sałatka idealna na kolację.

Dodaj swój komentarz