płucka i serce jagnięce (baranie) | |
2 marchewki | |
1 pietruszka | |
1 cebula | |
kawałek selera | |
kawałek pora (opcjonalnie) | |
2 łyżki oleju | |
1 ząbek czosnku | |
2 liście laurowe | |
3 ziarenka ziela angielskiego | |
1 łyżka mąki | |
ocet (do smaku) | |
sól | |
pieprz | |
szczypta cukru | |
gałka muszkatołowa | |
sok z cytryny (do smaku) | |
Płucka na kwaśno po góralsku
Wiele osób na samo słowo „podroby” ucieka gdzie pieprz rośnie i być może czuje przy tym duży ucisk w żołądku. Ale czasami naprawdę warto się przełamać i spróbować czegoś co wydaje nam się absolutnie nie do spróbowania.
Takim idealnym tego przykładem jest dzisiejsza propozycja na wyśmienite płucka prosto z gór 🙂
Płucka na kwaśno po góralsku są przyrządzone z płucek jagnięcych, ale jeżeli nie macie możliwości zdobycia jagnięcych podrobów bez problemu można wykorzystać tutaj płucka wieprzowe lub cielęce.
Przepis jest dość klasyczny i popularny, a przygotowanie bardzo proste. Płucka są delikatne i przepyszne, a ich smak zaskoczy was na pewno bardzo pozytywnie.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Płucka (i ewentualne serce) dokładnie umyj, oczyść a następnie odkrój twardsze kawałki. Płucka zalej ponownie zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Dopraw solą, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|