Pieczony udziec z indyka

65 19

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 1300 g udźca z indyka (z kością)
Marynata :
3 łyżki miodu
5 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pieprzu
3 płaskie łyżeczki soli
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony udziec z indyka

Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się w ustach o aromatycznym zapachu. Idealny na szybki obiad.  Zazwyczaj najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Tak jest również w tym wypadku.

Czas pieczenia mięsa jest dość długi, ale  samo przygotowanie go jest kwestią kilku minut. Później pozostanie nam tylko zaglądanie do piekarnika.

Tak przygotowana pieczeń jest delikatna, soczysta i miękka.

 

Mięso znakomicie smakuje na gorąco oraz na zimno. Przed przygotowaniem z udźca możecie wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

Zapraszam do kuchni…

hyggetatra.pl

Kroki

1
Zrobione

Mięso oczyść z chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Ostrym nożem natnij delikatnie skórę w kratkę.

Rada :
Przed przygotowaniem z udźca możesz wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), ale nie jest to konieczne.

2
Zrobione

Marynata :

Do miseczki przełóż wszystkie składniki marynaty.
Dobrze wymieszaj.

Rada :
Mięso można pozostawić do lepszego zamarynowania na 3-4 godziny w lodówce

3
Zrobione

Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj go dokładnie z każdej strony marynatą.

4
Zrobione

Naczynie przykryj pokrywą, jeżeli nie masz pokrywki możesz je nakryć (szczelnie) folią aluminiową.

Naczynie przykrywamy aby nie uciekała para, w przeciwnym razie mięso będzie od góry bardzo spieczone i suche.

5
Zrobione

Indyka wsadź do rozgrzanego do 200ºC piekarnika (góra i dół) na około 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze około 60-70 minut.

Na końcu zdejmij pokrywę i piecz jeszcze około, 10 minut aby ładnie się zrumieniło od góry.

Po upieczeniu podawaj gorące.
Udziec znakomicie smakuje również na zimno.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło
Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Następny przepis
Rzodkiewki na ciepło

Ukryj komentarze

Wspaniały przepis! Na pewno nie jeden raz zagości w mojej kuchni 🙂 Indyk wyszedł bardzo spczysty i obłędnie smaczny 🙂

bierzcie udziec i robcie wedlug wlasnego smaku
po co sciagac przepisy a potem je krytykowac? czyz byscie wczesniej robili lepszy??

Dzisiaj zrobiłam na obiadek..przepyszne mięsko.Zagości w moim domu na stałe.
Dziękuję za przepis 🙂

Świetny przepis,wyszło pysznie mięso mięciutkie rozpływające się,z jednego dużego udźca najadły się 4 osoby.Robiłem już dwukrotnie,świetny pomysł na święta.

Przepyszny indyk! Zawsze się bałam robić indyka a dzięki temu przepisowi nie boję się zaprosić gości. Zachwalali ogromnie i wszyscy byliśmy szczęśliwi, że jednak można zrobić dobrze indyka jak się ma przepis.

U nas dziś na obiad udziec wg Twojego przepisu. Marynowany od wczoraj właśnie się piecze A pachnie tak że już wiem że TO JEST PYSZNE

Trochę za slodki, ale bardzo dobrze się upiekł, soczysty. Myślę że porcja marynaty ciut duża, została mi.

Mięsko wyszło super,przepis rewelacyjny a marynata już była wykorzystana do zrobienia golonek z indyka .przepis ląduje w moim przepiśniku 🙂

Udziec wychodzi super, marynata świetna. Przygotowuję już kolejny raz. Do tego pieczone warzywna z masełkiem i czosnkiem pieczone w folii, plus mix sałat z oliwą. Pycha.

Chce dzisiaj zrobić, ale okazało się, że nie mam papryki słodkiej.. Mam tylko wędzoną.. Będzie dobre?

Nie miałem okazji używać papryki wędzonej do tego przepisu. Myślę, że będzie dobre, chociaż zapewne o innym smaku. Papryka ta charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Ma intensywny aromat dymu wędzarniczego.

Bardzo często robię mięso według tego przepisu – wychodzi wyjątkowo smaczne 😊… Syn mówi :” moje ulubione mięsko „!

Super przepis. Dziś robię drugi raz. Zamiast drugiej łyżeczki pieprzu dałem pieprz cayenne. Mi bardzo smakowało, ale dla żony było trochę za ostre

Moje dzieci też bardzo lubią. Zareklamowałam jako indyk w ketchupie i teraz o takiego się upominają 😉

Najlepsze danie z indyka, jakie jadłam: aromatyczne, wyraziste i soczyste. Pyszne zarówno na goraco jak i na zimno. Polecam z całego żoładka 😉

Dziś chciałam zrobić i ja 🙂 bardzo proszę o listę składników na marynatę… 😉
Papryka słodka czy wędzona? Ketchup, sól, pieprz, zioła…? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję 🙂

Super przepis. Czas pieczenia idealny mięso kruchutkie i soczyste
Zmieniłem przyprawy na czosnek staropolski z Kamisa do tego sól, pieprz ,papryka czerwona ,czubryca i olej
48 godzin w marynacie i do pieca

Przepychota ;-p Jeśli mamy oczywiście dobre jakosciowo składniki:ketchup,musztarda i mięsko oczywiście 😉

nie widzę swojego komentarza?!?! sprzed miesięcy?!?! a od 2 lat jesteśmy uzależnieni od tej przepysznej potrawy! prze naj doskonalszy przepis i jest to zdanie wszystkich spożywających! włącznie z najbardziej Wymagającymi! DZIĘKUJEMY

No jak nie widać ? 🙂 A na jakim urządzeniu strona jest przeglądana ? Jeżeli na komórce to trzeba nacisnąć plusik „+” , wtedy rozwiną się wszystkie składniki przepisu. Na komputerze widoczne są od razu w całości. Głównym składnikiem jest udziec a cała reszta to marynata.

Witam, jak dla mnie i mojej rodziny to najlepszy sposób na indyka. Czasami dajemy golonko z indyka i też jest wspaniałe. Polecam

Za dużo soli w przepisie jak na taką ilość mięsa. 1/2 łyżeczki na 1kg mięsa drobiowego.
Zredukuję następnym razem i będzie perfekt.

Pyszny przepis robilam już dla rodziny dziecko było zachwycone!;) Zastanawiam się tylko czy do żeberek byłaby dobra ta przyprawa;p i jak długo wtedy te żeberka piec🤪

Dodaj swój komentarz