• Home
  • Inne
  • Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską

Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

CIASTO :
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
DODATKI :
10 plasterków (100-150g) cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
2 kulki (250g) mozzarelli
6 dojrzałych fig
sól
pieprz
olej
listki świeżego tymianku (do posypania)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską

Chyba każdy z Was lubi zjeść od czasu do czasu pizzę. Dziś propozycja pizzy na domowym cieście z mozzarellą, szynką parmeńską i pysznymi świeżymi figami.

To  bardzo fajne połączenie kilku składników które gwarantuje, że ta pyszna pizza zniknie z waszych talerzy w pięć sekund. Figi idealnie kontrastują tutaj z szynką oraz mozzarellą.

 

Pizza ze świeżymi figami to niecodzienna propozycja smakowa, ale gwarantuje Wam, że jest przepyszna i podbije podniebienie każdego, kto jej spróbuje.

Musicie tylko cierpliwie poczekać na wyrośnięcie ciasta (szczególnie w chłodne dni). Dobrze jest wtedy postawić go obok kaloryfera. Należy także pamiętać, że szynkę  parmeńską układamy dopiero na gorącą pizzę zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody, dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Pozostałą mąkę przesiej do miski ,wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie. Stopniowo wlewaj resztę ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz rozczyn drożdży. Ciasto dokładnie wyrób (około 10 min.), aż będzie elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsyp mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Wyrośnięte ciasto obsyp mąką i uformuj placek. Mój miał 28-30 cm średnicy ;) Możesz go rozwałkować wałkiem lub uformować klasyczny placek rozciągając go palcami na stolnicy. Następnie przełóż ciasto na posmarowaną olejem blachą, wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto można zostawić jeszcze na około 1/2 godz do podrośnięcia.

4
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C.
Posmaruj delikatnie olejem powierzchnię ciasta. Połóż na górę plasterki mozzarelli, tak żeby nie dotykały się nawzajem. Następnie pomiędzy ser poukładaj pokrojone w plastry figi. Posyp delikatnie solą i pieprzem.

5
Zrobione

Umieść pizzę w piekarniku. Piecz w środkowej lub w górnej części przez ok. 10 - 12 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, ser się rozpuści a figi zrobią się soczyste.

Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na niej porwane plasterki szynki parmeńskiej.

6
Zrobione

Tuż przed podaniem posyp pizzę listkami świeżego tymianku.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Pieczone figi z kozim serem i boczkiem w miodowo-winnej zalewie
Następny przepis
Zupa z rydzów
Poprzedni przepis
Pieczone figi z kozim serem i boczkiem w miodowo-winnej zalewie
Następny przepis
Zupa z rydzów

Dodaj swój komentarz