![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/START-Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-184-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-1-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0188-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0183-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0138-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0128-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pizza-z-figami-mozzarellą-i-szynką-parmeńską-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0127-400x400.jpg)
CIASTO : | |
250 g mąki pszennej | |
7 g suchych drożdży | |
150 ml ciepłej wody | |
1 łyżeczka soli | |
1/2 łyżeczki cukru | |
2 łyżki oleju | |
DODATKI : | |
10 plasterków (100-150g) cienko pokrojonej szynki parmeńskiej | |
2 kulki (250g) mozzarelli | |
6 dojrzałych fig | |
sól | |
pieprz | |
olej | |
listki świeżego tymianku (do posypania) |
Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Chyba każdy z Was lubi zjeść od czasu do czasu pizzę. Dziś propozycja pizzy na domowym cieście z mozzarellą, szynką parmeńską i pysznymi świeżymi figami.
To bardzo fajne połączenie kilku składników które gwarantuje, że ta pyszna pizza zniknie z waszych talerzy w pięć sekund. Figi idealnie kontrastują tutaj z szynką oraz mozzarellą.
Pizza ze świeżymi figami to niecodzienna propozycja smakowa, ale gwarantuje Wam, że jest przepyszna i podbije podniebienie każdego, kto jej spróbuje.
Musicie tylko cierpliwie poczekać na wyrośnięcie ciasta (szczególnie w chłodne dni). Dobrze jest wtedy postawić go obok kaloryfera. Należy także pamiętać, że szynkę parmeńską układamy dopiero na gorącą pizzę zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Wyrośnięte ciasto obsyp mąką i uformuj placek. Mój miał 28-30 cm średnicy ;) Możesz go rozwałkować wałkiem lub uformować klasyczny placek rozciągając go palcami na stolnicy. Następnie przełóż ciasto na posmarowaną olejem blachą, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zostawić jeszcze na około 1/2 godz do podrośnięcia. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|