






Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Chyba każdy z Was lubi zjeść od czasu do czasu pizzę. Dziś propozycja pizzy na domowym cieście z mozzarellą, szynką parmeńską i pysznymi świeżymi figami.
To bardzo fajne połączenie kilku składników które gwarantuje, że ta pyszna pizza zniknie z waszych talerzy w pięć sekund. Figi idealnie kontrastują tutaj z szynką oraz mozzarellą.
Pizza ze świeżymi figami to niecodzienna propozycja smakowa, ale gwarantuje Wam, że jest przepyszna i podbije podniebienie każdego, kto jej spróbuje.
Musicie tylko cierpliwie poczekać na wyrośnięcie ciasta (szczególnie w chłodne dni). Dobrze jest wtedy postawić go obok kaloryfera. Należy także pamiętać, że szynkę parmeńską układamy dopiero na gorącą pizzę zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Wyrośnięte ciasto obsyp mąką i uformuj placek. Mój miał 28-30 cm średnicy ;) Możesz go rozwałkować wałkiem lub uformować klasyczny placek rozciągając go palcami na stolnicy. Następnie przełóż ciasto na posmarowaną olejem blachą, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zostawić jeszcze na około 1/2 godz do podrośnięcia. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|