• Home
  • Inne
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

40 4

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 filety z kaczki
sól
pieprz
Sos (opcjonalnie) :
1/2 szkalnki wytrawnego czerwonego wina
garść suszonej żurawiny lub 2 łyżki żurawiny ze słoika
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła
  • 30 min
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Polecam go wszystkim. Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach. Bez wątpienia stek z kaczki będzie smakował również fanom klasycznych steków wołowych. Ma doskonały smak i jest pyszny. W niecałe pół godziny używając wyłącznie dwóch przypraw – soli i pieprzu,  mamy na talerzu “królewskie danie”. Mięso to jest bardzo delikatne i wymaga “dopieszczenia”, musimy się więc podczas przygotowania trzymać kilku ważnych zasad.  Ale to zupełnie nie wypływa na trudność jego przyrządzenia.

Najważniejsze zasady to :

  • wyciągnij mięso z lodówki na minimum godzinę przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową, osusz go dokładnie np. papierowym ręcznikiem.
  • piersi kładź na zimną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i układaj zawsze skórą do dołu
  • nie wolno mięsa nakłuwać widelcem podczas smażenia ponieważ wyciekną soki i będzie suche i niedobre
  • ważne jest również to, żeby trzymać się czasu i nie przesmażyć mięsa

Steki z kaczki można podać z ulubionymi dodatkami lub polać sosem np. słodkim żurawinowym na czerwonym winie. Całkiem dobrze będą smakowały z pieczonymi ziemniakami czy frytkami oraz wszelkiego rodzaju sałatkami, najlepiej ze świeżych warzyw. Ruszajmy więc do kuchni na kacze podboje  🙂

Kroki

1
Zrobione

Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć.
Delikatnie posól i popieprz mięso z obu stron a następnie wetrzyj przyprawy w skórę kaczki.

Włącz i nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2
Zrobione

Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy.
Po upływie około 2 minutach mięso powinno zacząć skwierczeć, a tłuszcz się wytapiać. Zmniejsz wtedy od razu moc kuchenki o około 1/3. Smaż na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczony jest od chwili położenia steków na patelnię. Przesuwaj mięso delikatnie od czasu do czasu, żeby nie przywierało. Pamiętaj żeby go nie nakłuwać, bo wyciekną soki i będzie niedobre. Filety obracaj najlepiej za pomocą szczypiec.
Po około 6 min. skórka powinna być ładnie przypieczona i mieć złoty kolor. Jeżeli chcesz bardziej przypieczoną zostaw mięso jeszcze na małą chwilkę. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 5 minut.

3
Zrobione

Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej wyjęte z nagrzanego piekarnika).
Piecz mięso ok. 10-12 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skóra do góry.
Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki.
Smacznego!

4
Zrobione

Sos (opcjonalnie) :
Na używaną wcześniej patelnię z wytopionym tłuszczem wlej wino. Podgrzewaj dodaj zioła i posiekaną żurawinę. Mieszaj cały czas czekając, aż ciecz odparuje. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj masło i wyłącz kuchenkę. Sos podawaj obok pokrojonej w plasterki kaczki.

Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy
Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy

Ukryj komentarze

Dobrze wyszło. Następnym razem, będę jednak zdecydowanie krócej trzymał w piekarniku. Wolę jak jest różowawa po rozkrojeniu. Natomiast cały proces bardzo przydatny. Dzięki. Pozdrawiam

Właśnie się zastanawiam z jakiego powodu wyszła twarda. Robiłem steki z kaczki kilkanaście razy i zawsze były soczysta i miękkie. Wydaje mi się, że twarda mogła być z dwóch powodów, albo z za długiego smażenia/pieczenia (przeciągnięcia) Należy zachować ostrożność co do czasu, zbyt długi skutkuje mimo wszystko suchością, a nawet stwardnieniem mięsa. Steki po przygotowaniu powinny być jeszcze lekko różowe w środku. Drugim powodem może być po prostu to, że zawiniła sama kaczka, była “stara”. Pozdrawiam

Dzisiaj upiekłem kacze piersi wg waszego przepisu, wyszły przepyszne. Polecam,szybki i smaczny przepis.

Stek z kaczki pyszny, troche obawiałem się krótkiego czasu przygotowania mięsa ale stek wyszedł idealny, wg przepisu jest idealny.

Dziękuję za przepis. Filet z kaczki wyszedł super. Trochę dłużej potrzymałam na patelni a w piekarniku 2 minuty dłużej.

Super,super przepis.To drugi raz w tym roku jak zrobiłam,zjedliśmy z pieczonym jabłkiem i ziemniakami ze świeżym majerankiem.

Jeśli ktoś nie lubi zbyt krwistego mięsa to rzeczywiście można o te dwie, trzy minuty dłużej smażyć i piec. Ja podlałam w piekarniku czerwonym, wytrawnym winem, a wcześniej moczyłam w czerwone winie. Pycha

Uff, dobrze zgadłam z kierunkiem pieczenia, to jedyne czego w przepisie brakowało 🙂 Dzięki wielkie za przepis, nie wiedziałam, że w domu można tak pyszną kaczkę przyrządzić.

Pierwszy raz robilem piersi z kaczki i jest Smakowita dla mnie rewelacja zonie tez smakowalo dzieki i pozdrawiam

Skorzystałem z tego przepisu poraz pierwszy przygotowując piersi z kaczki. Od tej pory robię ją tylko i wyłącznie wg tego przepisu. Raz z sosem, raz bez zależy czy mam ochotę ale i z sosem i bez jest mega przepyszna. 🙂
Właśnie wtarłem przyprawy i zaraz wrzucam na patelnię 😋

Bardzo dziękuje twórcom strony za ten przepis, robię piersi z kaczki już po raz kolejny i za każdym razem wychodzą bardzo smaczne moja rodzina się zawsze nimi zachwyca. Dziękuję!

Drogi Łukaszu… gdy smażymy pierś z kaczki ważnym jest, aby wytopił się cały tłuszcz ze skóry. Skórka powinna pozostać cienka, przypieczona i chrupiąca. Ten właśnie efekt uzyskamy gdy natniemy ją przed smażeniem w kratkę oraz gdy położymy pierś na zimnej patelni skórą do dołu – dzięki temu tłuszcz zacznie wytapiać się powoli, a nie „zamknie się” od wysokiej temperatury. 🙂 Pozdrawiam.

Bardzo po męsku napisany sposób przyrządzenia,brawo. Moje modyfikacje na urodziny mojej dziewczyny- część wytopinego tłuszczu podlałem do żaroodpornego- POMIĘDZY piersi do rzuciłem pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku i kilka ŚREDNICH w ÓSEMKI pokrojonych słodkich zimowych jabłek.To nasza stara odmiana, przepyszna,teraz mają niemal wiśniową skórkę -ważne by NIE MIAŁY za dużo soku . PRZYKRYTE naczynie idzie do piekarnika jak w przepisie. Dołożyłem tylko cztery minuty dłuższy czas. Na pozostałym tłuszczu na patelni lekko uprażyłem średniego buraka-można w cieniutkie plastry pokroić albo zetrzeć na tarce na GRUBYCH oczkach. Wybrałem tarte,bo drugiego buraka podałem NA SUROWO z naturalnym jogurtem i mrożonym siekanym koperkiem z jesieni.
Kaczka kocha jabłka i buraczki – a sos z żaroodpornego niemal nie wymaga wykończenia -kwestia smaku
Do tego kwiaty, świece, domowe wino…muzyka Mendes …
A w finale
.. magiczna cyfra siedem.. budząca westchnienia świadomych… przy trzech w sumie płytach – Sade.. Dion.. Jopek..

No więc i ja spróbowałam….
Kaczuszka wyszła przednia! Mój zięć się zachwycił, że kaczka może być taka soczysta i delikatna! Dziekuję bardzo i pozdrawiam

Dzień dobry!
Dziś zrobiliśmy kaczkę wg podanego przepisu, pierwszy raz. Wyszło znakomicie, dziękuję Autorowi przepisu za podzielenie się.

Pozdrawiam,
Piotr

Dodaj swój komentarz