• Home
  • Inne
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

40 4

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 filety z kaczki
sól
pieprz
Sos (opcjonalnie) :
1/2 szkalnki wytrawnego czerwonego wina
garść suszonej żurawiny lub 2 łyżki żurawiny ze słoika
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła
  • 30 min
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Polecam go wszystkim. Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach. Bez wątpienia stek z kaczki będzie smakował również fanom klasycznych steków wołowych. Ma doskonały smak i jest pyszny. W niecałe pół godziny używając wyłącznie dwóch przypraw – soli i pieprzu,  mamy na talerzu “królewskie danie”. Mięso to jest bardzo delikatne i wymaga “dopieszczenia”, musimy się więc podczas przygotowania trzymać kilku ważnych zasad.  Ale to zupełnie nie wypływa na trudność jego przyrządzenia.

Najważniejsze zasady to :

  • wyciągnij mięso z lodówki na minimum godzinę przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową, osusz go dokładnie np. papierowym ręcznikiem.
  • piersi kładź na zimną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i układaj zawsze skórą do dołu
  • nie wolno mięsa nakłuwać widelcem podczas smażenia ponieważ wyciekną soki i będzie suche i niedobre
  • ważne jest również to, żeby trzymać się czasu i nie przesmażyć mięsa

Steki z kaczki można podać z ulubionymi dodatkami lub polać sosem np. słodkim żurawinowym na czerwonym winie. Całkiem dobrze będą smakowały z pieczonymi ziemniakami czy frytkami oraz wszelkiego rodzaju sałatkami, najlepiej ze świeżych warzyw. Ruszajmy więc do kuchni na kacze podboje  🙂

Kroki

1
Zrobione

Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć.
Delikatnie posól i popieprz mięso z obu stron a następnie wetrzyj przyprawy w skórę kaczki.

Włącz i nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2
Zrobione

Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy.
Po upływie około 2 minutach mięso powinno zacząć skwierczeć, a tłuszcz się wytapiać. Zmniejsz wtedy od razu moc kuchenki o około 1/3. Smaż na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczony jest od chwili położenia steków na patelnię. Przesuwaj mięso delikatnie od czasu do czasu, żeby nie przywierało. Pamiętaj żeby go nie nakłuwać, bo wyciekną soki i będzie niedobre. Filety obracaj najlepiej za pomocą szczypiec.
Po około 6 min. skórka powinna być ładnie przypieczona i mieć złoty kolor. Jeżeli chcesz bardziej przypieczoną zostaw mięso jeszcze na małą chwilkę. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 5 minut.

3
Zrobione

Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej wyjęte z nagrzanego piekarnika).
Piecz mięso ok. 10-12 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skóra do góry.
Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki.
Smacznego!

4
Zrobione

Sos (opcjonalnie) :
Na używaną wcześniej patelnię z wytopionym tłuszczem wlej wino. Podgrzewaj dodaj zioła i posiekaną żurawinę. Mieszaj cały czas czekając, aż ciecz odparuje. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj masło i wyłącz kuchenkę. Sos podawaj obok pokrojonej w plasterki kaczki.

Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy
Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy

Ukryj komentarze

Dobrze wyszło. Następnym razem, będę jednak zdecydowanie krócej trzymał w piekarniku. Wolę jak jest różowawa po rozkrojeniu. Natomiast cały proces bardzo przydatny. Dzięki. Pozdrawiam

Właśnie się zastanawiam z jakiego powodu wyszła twarda. Robiłem steki z kaczki kilkanaście razy i zawsze były soczysta i miękkie. Wydaje mi się, że twarda mogła być z dwóch powodów, albo z za długiego smażenia/pieczenia (przeciągnięcia) Należy zachować ostrożność co do czasu, zbyt długi skutkuje mimo wszystko suchością, a nawet stwardnieniem mięsa. Steki po przygotowaniu powinny być jeszcze lekko różowe w środku. Drugim powodem może być po prostu to, że zawiniła sama kaczka, była “stara”. Pozdrawiam

Dzisiaj upiekłem kacze piersi wg waszego przepisu, wyszły przepyszne. Polecam,szybki i smaczny przepis.

Stek z kaczki pyszny, troche obawiałem się krótkiego czasu przygotowania mięsa ale stek wyszedł idealny, wg przepisu jest idealny.

Dziękuję za przepis. Filet z kaczki wyszedł super. Trochę dłużej potrzymałam na patelni a w piekarniku 2 minuty dłużej.

Super,super przepis.To drugi raz w tym roku jak zrobiłam,zjedliśmy z pieczonym jabłkiem i ziemniakami ze świeżym majerankiem.

Jeśli ktoś nie lubi zbyt krwistego mięsa to rzeczywiście można o te dwie, trzy minuty dłużej smażyć i piec. Ja podlałam w piekarniku czerwonym, wytrawnym winem, a wcześniej moczyłam w czerwone winie. Pycha

Uff, dobrze zgadłam z kierunkiem pieczenia, to jedyne czego w przepisie brakowało 🙂 Dzięki wielkie za przepis, nie wiedziałam, że w domu można tak pyszną kaczkę przyrządzić.

Kaczka wyszła rewelacyjna. Miękka, soczysta. Po 12 min w piekarniku jest Pół krwista. Do soli i pieprzu dodałabym majeranek, żeby była bardziej aromatyczna.

Pierwszy raz robilem piersi z kaczki i jest Smakowita dla mnie rewelacja zonie tez smakowalo dzieki i pozdrawiam

Skorzystałem z tego przepisu poraz pierwszy przygotowując piersi z kaczki. Od tej pory robię ją tylko i wyłącznie wg tego przepisu. Raz z sosem, raz bez zależy czy mam ochotę ale i z sosem i bez jest mega przepyszna. 🙂
Właśnie wtarłem przyprawy i zaraz wrzucam na patelnię 😋

Bardzo dziękuje twórcom strony za ten przepis, robię piersi z kaczki już po raz kolejny i za każdym razem wychodzą bardzo smaczne moja rodzina się zawsze nimi zachwyca. Dziękuję!

Drogi Łukaszu… gdy smażymy pierś z kaczki ważnym jest, aby wytopił się cały tłuszcz ze skóry. Skórka powinna pozostać cienka, przypieczona i chrupiąca. Ten właśnie efekt uzyskamy gdy natniemy ją przed smażeniem w kratkę oraz gdy położymy pierś na zimnej patelni skórą do dołu – dzięki temu tłuszcz zacznie wytapiać się powoli, a nie „zamknie się” od wysokiej temperatury. 🙂 Pozdrawiam.

Bardzo po męsku napisany sposób przyrządzenia,brawo. Moje modyfikacje na urodziny mojej dziewczyny- część wytopinego tłuszczu podlałem do żaroodpornego- POMIĘDZY piersi do rzuciłem pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku i kilka ŚREDNICH w ÓSEMKI pokrojonych słodkich zimowych jabłek.To nasza stara odmiana, przepyszna,teraz mają niemal wiśniową skórkę -ważne by NIE MIAŁY za dużo soku . PRZYKRYTE naczynie idzie do piekarnika jak w przepisie. Dołożyłem tylko cztery minuty dłuższy czas. Na pozostałym tłuszczu na patelni lekko uprażyłem średniego buraka-można w cieniutkie plastry pokroić albo zetrzeć na tarce na GRUBYCH oczkach. Wybrałem tarte,bo drugiego buraka podałem NA SUROWO z naturalnym jogurtem i mrożonym siekanym koperkiem z jesieni.
Kaczka kocha jabłka i buraczki – a sos z żaroodpornego niemal nie wymaga wykończenia -kwestia smaku
Do tego kwiaty, świece, domowe wino…muzyka Mendes …
A w finale
.. magiczna cyfra siedem.. budząca westchnienia świadomych… przy trzech w sumie płytach – Sade.. Dion.. Jopek..

No więc i ja spróbowałam….
Kaczuszka wyszła przednia! Mój zięć się zachwycił, że kaczka może być taka soczysta i delikatna! Dziekuję bardzo i pozdrawiam

Dzień dobry!
Dziś zrobiliśmy kaczkę wg podanego przepisu, pierwszy raz. Wyszło znakomicie, dziękuję Autorowi przepisu za podzielenie się.

Pozdrawiam,
Piotr

Kapitalny efekt! Lekko krwiste jak najlepszy stek. Ale trzymajcie się przepisu (minuty, temperatury it.p.)

Nieziemsko dobre. Mięsko jak z najlepszej restauracji. Byłam pełna obaw, ale efekt nas zachwycił. Polecam..

Robię kaczkę z tego przepisu kolejny, chyba piąty raz i zawsze wychodzi pyszna. Nie lubię krwistej więc dwie minutki dużej w piekarniku. Sos robię z żurawiny ze słoiczka, podlewam wytrawnym winem i odparowuję. Bez tego dodatku już tak nie smakuje. Sos konieczny! Dziękuję za przepis, wcześniej wychodziło różnie…

Dodaj swój komentarz