• Home
  • Inne
  • Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików

Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
4 plastry schabu
5-6 większych ziemniaków
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki przennej
sól
pieprz
olej
posiekana natka pietruszki (do posypania)
Sos :
500 g prawdziwków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki śmietany 30 %
125 ml mleka
szczypta ziół prawansalskich
sól
pieprz
  • Ilość osób 4
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików

Lubicie tradycyjne schabowe? A ziemniaczane placki?  Jeżeli tak, to ten przepis będzie dla Was idealny. To taki miks – dwa w jednym. Placek ziemniaczany z kotletem w środku. Jak się okazało, to bardzo „efektowny”, a co najważniejsze bardzo smaczny sposób podania klasycznego schabowego.

Mięso jest soczyste, a sos na bazie prawdziwków idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ziemniaczanym plackiem. Jeżeli nie macie prawdziwków, można je zastąpić innymi leśnymi grzybami lub pieczarkami.

Danie jest troszkę „pracochłonne” (obieranie i ścieranie ziemniaków) ,ale wbrew pozorom przygotowuje się go bardzo szybko.

Podpowiedzi :

Pamiętajcie, że placki z kotletami trzeba dużo dłużej trzymać na patelni, niż normalne placki ziemniaczane. Po opieczeniu z obu stron trzeba je jeszcze smażyć około 5-6 minut z (każdej strony), aby mięso w środku ciasta się usmażyło. Zmniejszamy wtedy troszeczkę ogień, żeby placki się nam nie przypalały.

Moje smażyłem łącznie około 9-10 minut, cały czas przekładając na drugą stronę. Mięso wyszło idealne, a placki się nie przypaliły.

Dobrze jest wlać więcej oleju na patelnie, tak do minimum połowy piekących się placków.

Jeśli obawiacie się, że mięso może być nie dosmażone, można placki przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku – ok 10 min w 180 stopniach.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeśli będą miały zbyt dużo wody to część odciśnij. Dodaj mąkę, jajko, starty czosnek, posól i popieprz do smaku.

2
Zrobione

Mięso opłucz, osusz a następnie lekko rozbij. Posól i pieprz i odstaw.

3
Zrobione

Grzyby oczyść szczoteczką i wilgotną szmatką. Nie myj ich. Pokrój na średniej grubości plasterki, najlepiej nie oddzielając kapeluszy od nóżek.
Na patelni rozpuść masło dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie dorzuć grzyby i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem smaż od czasu do czasu mieszając, aż grzyby zmiękną.

4
Zrobione

Wlej mleko, dodaj śmietany. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Duś jeszcze przez kilka minut, do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Gdyby płyny za bardzo odparowały dodaj troszkę mleka lub wody.

5
Zrobione

Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oleju.
Na rozgrzany tłuszcz nałóż nie za grubą warstwę masy ziemniaczaną, tak jak na placki. Na górze układaj kotlety i przykryj je kolejną warstwą ziemniaczanego ciasta. (patrz zdjęcia)
Dobrze je podsmaż i delikatnie przełóż na drugą stronę. Gdy placki będą już obsmażone z obu stron, zmniejsz troszeczkę ogień i smaż ok. 8-10 min kontrolując aby się nie przypalały - co jakiś czas obracając.

6
Zrobione

Usmażone placki wyłóż na talerz, polej sosem grzybowym. posyp natką pietruszki i natychmiast podawaj.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie
Następny przepis
Zupa krem z cukinii z kurkami, bazylią i zielonym pieprzem
Poprzedni przepis
Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie
Następny przepis
Zupa krem z cukinii z kurkami, bazylią i zielonym pieprzem

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz