• Home
  • Inne
  • Pierogi z bobem i masłem szałwiowym

Pierogi z bobem i masłem szałwiowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Farsz :
500-600 g bobu
1 większa cebula
100 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Ciasto :
400 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
200 ml gorącej wody (150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
1 łyżka roztopionego masła
Do polania :
50 g masła
garść świeżej szałwii (lekko posiekanej)

Znakomity pomysł na zdrowy bób. Oryginalny i niepowtarzalny smak.

  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Pierogi z bobem i masłem szałwiowym

Witajcie bobożercy… 😉 Te pierogi będą dla was idealne, chociaż tak naprawdę zachwycą się nimi również osoby które nie jadły jeszcze bobu lub miały z nim sporadyczny kontakt kulinarny.

To świetne połączenie smaków. Pyszny zielony farsz bobowy z dodatkiem przysmażonej cebulki oraz boczku, zamknięty w delikatnym cieście pierogowym. Oczywiście wegetarianie pomijają ze składników boczek.

Dopełnieniem smaku i idealnego charakteru bobowych pierogów jest okrasa z masła szałwiowego.

Jeżeli nie będziecie mogli kupić świeżej szałwii, możecie ją w ostateczności zastąpić bazylią, chociaż to już będzie troszkę inna ścieżka smakowa.

Ale co ja tu będę pisał, musicie spróbować sami…  po prostu palce lizać.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Bób dokładnie wypłucz. Napełnij garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć bób na wrzącą wodę na około 90 sekund.

Odcedź i opłucz dokładnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz ziarna z łupin. Naderwij jeden z końców osłonki a na drugi lekko naciskaj. Ziarna powinny z łatwością wyskakiwać z łupin.

Ponownie doprowadź wodę do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć wyłuskane ziarna bobu. Gotuj je przez około 3 do 5 minut. Sprawdź czy bób jest już miękki po około 3 minutach.

Ugotowany bób odcedź i opłucz zimną wodą.

2
Zrobione

Mąkę przesiej na stolnicę, usyp z niej kopczyk, dodaj masło, żółtko i sól. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj ciasto.
Ciasto nie powinno się kleić do rąk, powinno być elastyczne. W razie potrzeby podsyp je mąką.

Gotowe ciasto przykryj ściereczką lub miską i odstaw na 15 minut.

3
Zrobione

Ugotowany bób rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem (nie za drobno).

4
Zrobione

Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na łyżce oleju. Dodaj do bobu.
Masę dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

5
Zrobione

Ciasto podziel na mniejsze części.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj go na około 2 mm.
Następnie szklanką wytnij kółka. Na środku każdego nałóż farsz i zlepiaj pierogi.

6
Zrobione

Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 1-2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego listki szałwii. Podgrzewaj je przez kilka minut na małym ogniu, uważając, by masło się nie spaliło.
Pierogi polej szałwiowym masłem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert
Następny przepis
Sałatka z bobu z cukinią i suszonymi pomidorami
Poprzedni przepis
Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert
Następny przepis
Sałatka z bobu z cukinią i suszonymi pomidorami

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz