• Home
  • Kasza i ryż
  • Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert

Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

3 okrągłe cukinie
300 g (ulubionego) mielonego mięsa
100 g kaszy pęczak
7-8 suszonych pomidorów w zalewie
100 g sera typu camembert można zastąpić tartym żółtym serem (ok 150g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
ostra papryka w proszku
cukier

Pyszny, zdrowy obiad lub super kolacja!

  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert

Okrągłe mini cukinie mają kształt kuli, posiadają smaczny i soczysty miąższ w kolorze kremowobiałym oraz zieloną skórką o lekko marmurkowej powierzchni. Smakują znakomicie w postaci faszerowanej i zapiekanej. Można je również spożywać bezpośrednio np. na surowo w sałatkach. Są troszeczkę słodsze od większej odmiany.

Proponuje wam idealny pomysł na ciekawy obiad, lub pyszną kolację. Przygotowanie będzie naprawdę proste i szybkie, a kształt i wygląd cukinii na talerzu  zachwyci wszystkich.

Bardzo smaczny aromatyczny środek z kaszą pęczak, mięsem, suszonymi pomidorami z dodatkiem sera camembert komponuje się idealnie. Oczywiście jeżeli nie dostaniecie w sklepie tej okrągłej możecie nadziać farszem klasyczną cukinię.

Poza kształtem (i troszkę wyższą ceną), okrągłe cukinie nie różnią się tak naprawdę niczym od swoich tradycyjnych, podłużnych krewnych. Ale na talerzu wyglądają naprawdę fantastycznie.  Można je dostać dość często w popularnych sieciach handlowych. Ja moje kupiłem w Lidlu 🙂

Okrągła cukinia znakomicie nadaje się do faszerowania, dzięki swojemu specyficznemu kształtowi. Może mieć czasami troszkę twardszą skórkę, ale jej miąższ jest bardzo delikatny.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Kaszę pęczak opłucz na sitku pod bieżącą wodą i gotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Ugotowaną odcedź i odstaw do wystudzenia.

2
Zrobione

Cukinie umyj i odetnij ich górną część (ok. 2 cm od ogonka). Kapelusze odłóż, przydadzą się podczas pieczenia.
Środki wydrąż dokładnie łyżeczką, tworząc miseczki. Miąższ (bez pestek) posiekaj na małe kawałki.

Cukinie posyp w środku solą i odwróć otworem do dołu, tak aby mogły wypuścić namiar soku.

3
Zrobione

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem.. Dodaj mięso i smaż chwilę, aż zmieni kolor.

Wrzuć pokrojone wydrążone środki cukinii. Duś wszystko razem kilka minut, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, do chwili aż płyn odparuje.

4
Zrobione

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Wrzuć ugotowany pęczak.
Przypraw pieprzem, solą, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
Wszystko razem chwilę przesmaż dokładnie mieszając ,aby smaki się przegryzły.
Odstaw do przestudzenia.

5
Zrobione

Na sam koniec do przestudzonego farszu dodaj pokrojony w małą kostkę ser camembert. Wymieszaj.
Cukinie nasmaruj dokładnie z obu stron olejem i wypełnij przygotowanym farszem.

6
Zrobione

Nafaszerowane przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min.

Po około 20 minutach, gdy cukinie lekko się z góry przyrumienią, nałóż na każdą kapelusz.

Podawaj na gorąco.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem
Następny przepis
Pierogi z bobem i masłem szałwiowym
Poprzedni przepis
Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem
Następny przepis
Pierogi z bobem i masłem szałwiowym

Dodaj swój komentarz