• Home
  • Inne
  • Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym

Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
700 g ziemniaków truflowych
100 g sera z niebieską pleśnią
150 g pomidorków koktajlowych
100 g boczku wędzonego
oliwa
2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru
garść posiekanej natki pietruszki (do posypania)
sól
pieprz
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym

Fioletowe ziemniaki potocznie nazywane – ziemniakami truflowymi swoim wyglądem przypominają trochę trufle. Są małe, podłużne z dużą ilością oczek.

Bardziej szczegółowo przeczytacie o nich w Kulinarnym ABC – KLIKNIJ – Ziemniaki truflowe 

Mimo, że są dużo droższe od zwykłych ziemniaków warto je kupić od czasu do czasu aby poznać ich smak oraz dla efektu kolorystycznego którym urozmaicą przyrządzaną potrawę.

Taka właśnie będzie dzisiejsza sałatka do której zainspirował mnie przepis na jednym z zagranicznych blogów. Tęczowo kolorowa i do tego wyjątkowo smaczna, a co najważniejsze bardzo prosta w przygotowaniu.

Potrzebne będą tylko cztery główne składniki : ziemniaki truflowe, ser z niebieską pleśnią, boczek oraz pomidorki koktajlowe.

Zapraszam więc do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ziemniaki dokładnie wyczyść, a następnie wrzuć na wrzącą i lekko posoloną wodę. Gotuj w mundurkach przez 20 minut.
Następnie odcedź, ostudź i obierz.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę i umieść w misce.

2
Zrobione

Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojony w cienkie podłużne słupki boczek. Zrumień go.
Następnie zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3
Zrobione

Do miski z ziemniakami dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
Dorzuć zrumieniony boczek.

4
Zrobione

Do małej miseczki wlej 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.

5
Zrobione

Sosem polej składniki sałatki. Posól i popieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj całość i posyp pozostałą natką. Podawaj w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Poprzedni przepis
Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami
Następny przepis
Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie
Poprzedni przepis
Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami
Następny przepis
Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie

Dodaj swój komentarz