700 g ziemniaków truflowych | |
100 g sera z niebieską pleśnią | |
150 g pomidorków koktajlowych | |
100 g boczku wędzonego | |
oliwa | |
2 łyżki octu balsamicznego | |
1 płaska łyżeczka cukru | |
garść posiekanej natki pietruszki (do posypania) | |
sól | |
pieprz |
Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym
Fioletowe ziemniaki potocznie nazywane – ziemniakami truflowymi swoim wyglądem przypominają trochę trufle. Są małe, podłużne z dużą ilością oczek.
Bardziej szczegółowo przeczytacie o nich w Kulinarnym ABC – KLIKNIJ – Ziemniaki truflowe
Mimo, że są dużo droższe od zwykłych ziemniaków warto je kupić od czasu do czasu aby poznać ich smak oraz dla efektu kolorystycznego którym urozmaicą przyrządzaną potrawę.
Taka właśnie będzie dzisiejsza sałatka do której zainspirował mnie przepis na jednym z zagranicznych blogów. Tęczowo kolorowa i do tego wyjątkowo smaczna, a co najważniejsze bardzo prosta w przygotowaniu.
Potrzebne będą tylko cztery główne składniki : ziemniaki truflowe, ser z niebieską pleśnią, boczek oraz pomidorki koktajlowe.
Zapraszam więc do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Do miski z ziemniakami dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|