Sałatka z bobu z cukinią i suszonymi pomidorami

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g bobu
140 g pomidorków koktailowych
1 średnia cukinia
8 suszonych pomidorów z zalewy
2 drobmo posiekane ząbki czosnku
olej
sok z cytryny (do skropienia)
kilka liści świeżej bazylii
sól
pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z bobu z cukinią i suszonymi pomidorami

Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu, a do tego przepyszna, sałatka z bobu, cukinii oraz suszonych i koktajlowych pomidorków. Dzięki niej pokochacie bób jeszcze bardziej.

Idealnie nadaje się na lekki posiłek kolacyjny, ale może z powodzeniem pełnić rolę zdrowego dodatku do dania głównego jako znakomite uzupełnienie do kotleta schabowego, udka z kurczaka, steka lub innego pieczonego mięsa.

Pomidorki koktajlowe oraz podpieczona cukinia dodają jej soczystości i sprawiają, że jest lekka i przepyszna. To znakomite połączenie smaków które zapewne wszystkim przypadnie do gustu. Sałatkę podajemy na ciepło, ale można bez problemu jeść ją również na zimno.

Pamiętajcie, że jeżeli będzie już po sezonie bobowym, to do sałatki bez problemu można wykorzystać bób mrożony. Będzie równie pysznie 🙂

A zatem, ruszajmy do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Bób umyj pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzątku przez około półtorej minuty.
Odcedź i opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz ziarna z łupin.

Ponownie doprowadź wodę do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzuć wyłuskane ziarna bobu. Gotuj je przez około 3 do 5 minut. Sprawdź podczas gotowania, czy bób jest już miękki. Powinien być lekko chrupiący.
Ugotowany bób odcedź i opłucz zimną wodą.

2
Zrobione

Cukinie pokrój na plastry grubości około 10-12mm, a następnie pokrój je w słupki.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cukinię. Podsmaż ją chwilę z obu stron.

3
Zrobione

Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.

4
Zrobione

Gdy cukinia zacznie mięknąć i nabierać złotego koloru (ma być lekko chrupiąca - nie rozgotowana!) dodaj obrany bób, połówki pomidorków koktajlowych, czosnek oraz kawałki suszonych pomidorów.

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wszystko wymieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj.

Podawaj na ciepło posypaną pokrojonymi listkami bazylii. Smacznego!

Poprzedni przepis
Pierogi z bobem i masłem szałwiowym
Następny przepis
Muślinowa zupa z cykorii
Poprzedni przepis
Pierogi z bobem i masłem szałwiowym
Następny przepis
Muślinowa zupa z cykorii

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz