• Home
  • Zupy
  • Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami

Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami
Delikatny łosoś, słodkie pomidory, podduszone na maśle ogórki kiszone

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

300-400 g świeżego filetu z łososia lub pstrąga łososiowego
1 cebula
2 pomidory (ok. 300 g) lub puszka krojonych pomidorów
3 średnie (ok. 200-250g) starte ogórki kiszone
300 g pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków
1/2 kostki masła
1/2 szklanki śmietany 18%
1,5 litra wywaru rybnego lub warzywnego
szczypta cukru
sól
pieprz
WYWAR RYBNY :
1 kg ryby (mogą być różne gatunki, najlepiej w kilku kawałka)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami

Zupa ta zachwyci was smakiem, a do tego jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.

To jakby trzy zupy w jednej. Idealne połączenie delikatnego łososia z lekką słodyczą pomidorów oraz z kwaśnymi ogórkami zduszonymi na maśle. Co tu dużo mówić, po prostu palce lizać.

Inspiracją do ugotowania tej apetycznej zupy była: Zupa z jesiotra autorstwa Tomka Jakubiaka którą gotował w jednym z programów – „Jakubiak lokalnie”.

Zupę możecie ugotować na bulionie rybnym lub na zwykłym wywarze warzywnym. Tak naprawdę osoby nie przepadające za rybami, mogą tutaj troszkę poimprowizować i pominąć ze składników łososia. Będzie wtedy bardziej ogórkowo, ale daje wam głowę, że smakowo równie pysznie!

Do przygotowania będą potrzebne tylko dwa garnki – w jednym dusimy warzywa w drugim gotujemy bulion i ziemniaki.

Ruszajmy do kuchni…

TIP:

Idealną bazą do tej zupy może być również wywar z karpia, z przygotowywanej na święta przez wiele osób zupy rybnej. Polecam „nadwyżkę” wykorzystać do tego przepisu.

 

 

 

Kroki

1
Zrobione

Przygotuj wywar rybny.
Marchew, pietruszkę, seler i pora obierz, umyj i pokrój na średnie kawałki. Oczyszczone kawałki ryby wraz z jarzynami włóż do garnka. Dodaj listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, przekrojoną na pół cebulę (z łupinką), posól.
Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut.

Z ugotowanego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby oraz warzywa. Przecedź.

2
Zrobione

Cebulę obierz pokrój w piórka, ziemniaki w cienkie plastry, a pomidory w kostkę.

Ziemniaki wrzuć do bulionu (1,5 litra) i gotuj na średnim ogniu do miękkości. (ok. 8 min.) Nie rozgotuj ich, powinny być lekko al'dente.

Jeżeli płyn zbytnio wyparuje, uzupełnij go nową porcją bulionu lub wodą.

3
Zrobione

W drugim garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
Przesmaż ją na szklisto, dodaj starte ogórki. Smaż wszystko razem 2-3 min. mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż kolejne 2-3 min.

Wlej śmietanę. Składniki wymieszaj. Chwilę poduś.

4
Zrobione

Wlej do warzyw bulion z ziemniakami.
Łososia obierz ze skóry, usuń ości i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
Gotuj na małym ogniu około 5 min. Dopraw do smaku, pieprzem, solą oraz szczyptą cukru
Podawaj posypaną koperkiem,
Smacznego!

Poprzedni przepis
Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią
Następny przepis
Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta
Poprzedni przepis
Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią
Następny przepis
Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta

Dodaj swój komentarz