ok. 2 - 2,5 litra wywaru wieprzowego (np. z żeberek lub kości wieprzowych) | |
350 g żółtej fasolki szparagowej | |
2 marchewki | |
1 mały korzeń pietruszki | |
kawałek (ok.1/4) selera | |
100 g pokrojonego w małą kostkę boczku | |
1 łyżka smalcu | |
1 kopiasta łyżka mąki | |
3 średnie ziemniaki | |
2-3 łyżki octu | |
cukier | |
sól i pieprz | |
vegeta (opcjonalnie) |
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno
Bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna zupa z żółtą fasolką szparagową i warzywami. Słodko-kwaśny smak podkręcony jest delikatną zasmażką przygotowaną na bazie wędzonego boczku, co nadaje jej bardzo fajnej lekko aksamitnie kremowej konsystencji.
Zupa jest pyszna, delikatna i na pewno „zauroczyła” wasze podniebienia. To idealna propozycja na smaczne danie obiadowe.
.
Zupę najlepiej gotować na wywarze wieprzowym, jest wtedy najsmaczniejsza, ale nic się nie stanie na przeszkodzie gdy ugotujecie ją na wywarze drobiowym lub po prostu warzywnym.
Do wywaru dobrze jest też wrzucić kawałeczek czegoś wędzonego np. skórę odkrojoną z boczku, kawałeczek wędzonki itp.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Przygotuj zasmażkę. Wsyp na patelnię mąkę i dość energicznie mieszaj, do chwili aż połączy się ona z tłuszczem. Następnie szybko mieszając połącz zasmażkę z zupą, tak, aby uniknąć powstaniu grudek. |
7
Zrobione
|