Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta
Soczysta dynia, serek ricotta, pomidory, żółty ser

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g obranej dyni np. piżmowej lub hokkaido
250 g sera Ricotta
duże opakowanie ciasta francuskiego
1 marchewka
3 jajka
olej
masło do wysmarowania foremek
2 większe pomidory
3 łyżki mąki
80 g sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kumin
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Mini tarty na cieście francuskim z dynią i serkiem ricotta

Dzisiaj bardzo fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie soczystej dyni.

Mini tarty na chrupiącym spodzie z gotowego ciasta francuskiego, wypełnione pysznym wegetariańskim farszem z serka ricotta i pieczonej dyni.

 

Tarty polecam nie tylko osobą nie jedzącym mięsa, na pewno będą smakowały wszystkim.

Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga również zbyt wiele czasu. Każdy sobie z tym poradzi bez problemu.

 

Mini tarty świetnie sprawdzą się jako przekąski na wszelkie domowe imprezy. Rewelacyjnie smakują na zimno.

Zapraszam do kuchni…

 

 

Kroki

1
Zrobione

Obraną i oczyszczoną dynie pokrój na nie duże kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjmij i ostudź.

2
Zrobione

Miąższ upieczonej dyni przełóż do miski. Ugnieć na puree i zetrzyj do niego marchewkę.

3
Zrobione

Do drugiej miski włóż ricottę, mąkę oraz wbij jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę. Możesz użyć miksera.

4
Zrobione

Przelej masę serową do dyniowego puree. Dodaj przyprawy. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

5
Zrobione

Z pomidorów usuń nasiona i pokrój je w kostkę. Pomidory możesz wcześnie sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

6
Zrobione

Foremki wysmaruj cienko masłem i wyłóż ciastem francuskim, boki również.
Ciasto nakłuj delikatnie widelcem.

Do tarty można także wykorzystać jedną okrągłą formę o średnicy 26cm.

7
Zrobione

Przelej masę do foremek. Każdą foremkę posyp pomidorami (lekko je dociskając) a następnie startym żółtym serem.

8
Zrobione

Mini tarty wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 25 minut.

Tarty możesz podawać na ciepło lub na zimno. Można je również odgrzewać.
Bardzo dobrze smakują posypane listkami świeżego tymianku. Wierzch możesz posypać równiez roszponką lub rukolą.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami
Następny przepis
Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)
Poprzedni przepis
Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami
Następny przepis
Chrupiące chipsy z ziemniaków truflowych z piekarnika (Fioletowe ziemniaki)

Dodaj swój komentarz