400 ml mleka kokosowego | |
2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego | |
150 g makaronu udon | |
450 g oczyszczonych krewetek (2 opakowania 225g) | |
3 łyżki sosu rybnego | |
30 g pasty tom yum | |
5 liści limonki kaffir (np. suszonych) | |
słoiczek (190g/110g) różowego imbiru z zalewą (do sushi) | |
100 g brązowych pieczerek (mogą być białe) | |
6-7 suszonych (lub świeżych) grzybów shitake wcześniej namoczonych | |
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku | |
1 łodyga trawy cytrynowej | |
kawałek (ok 3cm) startego korzenia imbiru | |
1,5 łyżki soku z limonki | |
1 łyżka brązowego cukru | |
2 łyżki koncentratu pomidorowego | |
świeża kolendra (do posypania) |
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem
Coś z tajskich smaków. Pyszna i aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i makaronem udon. Z dodatkiem krewetek, grzybów shitake, pieczarek i marynowanego imbiru.
Makaron udon możecie zastąpić makaronem ryżowym a zamiast grzybów shitake wystarczą same pieczarki.
Miałem okazje jeść taką zupę u kuzynki na urodzinach i tak mi smakowała, że postanowiłem ją odtworzyć mimo braku oryginalnego przepisu. Udało się to w 100%. Ten smak jest uzależniający.
Intensywnego aromatu nadają zupie egzotyczne dodatki jak listki limonki kaffir, trawa cytrynowa czy kolendra. Zupa jest lekko pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Słodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie w idealnym połączeniu.
Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Wyłóż go na sitko, przelej wodą i odcedzić. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|