• Home
  • Zupy
  • Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem

Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

400 ml mleka kokosowego
2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego zamiast bulionu może być woda
150 g makaronu udon można zastąpić makaronem ryżowym
450 g oczyszczonych krewetek (2 opakowania 225g)
3 łyżki sosu rybnego
30 g pasty tom yum
5 liści limonki kaffir (np. suszonych)
słoiczek (190g/110g) różowego imbiru z zalewą (do sushi) można zastąpić innym imbirem (różowym) w identycznej gramaturze
100 g brązowych pieczerek (mogą być białe)
6-7 suszonych (lub świeżych) grzybów shitake wcześniej namoczonych
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek (ok 3cm) startego korzenia imbiru
1,5 łyżki soku z limonki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeża kolendra (do posypania)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem

Coś z tajskich smaków. Pyszna i aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i makaronem udon. Z dodatkiem krewetek, grzybów shitake, pieczarek i marynowanego imbiru.

Makaron udon możecie zastąpić makaronem ryżowym a zamiast grzybów shitake wystarczą same pieczarki.

Miałem okazje jeść taką zupę u kuzynki na urodzinach i tak mi smakowała, że postanowiłem ją odtworzyć mimo braku oryginalnego przepisu. Udało się to w 100%.  Ten smak jest uzależniający.

Intensywnego aromatu nadają zupie egzotyczne dodatki jak listki limonki kaffir, trawa cytrynowa czy kolendra. Zupa jest lekko pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Słodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie  w idealnym połączeniu.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste.  Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Wyłóż go na sitko, przelej wodą i odcedzić.
Krewetki oczyść z pancerzy i ogonków.
Suszone grzyby namocz wcześniej w letniej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Zrobione

Zagotuj bulion (lub wodę). Do gorącego bulionu wrzuć liście limonki kaffir, świeży starty imbir oraz łodygę trawy cytrynowej. Przed wrzuceniem trawy cytrynowej delikatnie rozgnieć łodygę bokiem noża, aby wydobyć z niej więcej smaku. Gotuj wszystko chwilę na małym ogniu.

3
Zrobione

Dodaj pastę tom yum, sok z limonki, czosnek, łyżkę cukru.
Po chwili wlej mleko kokosowe i wrzuć pokrojone na równe kawałki grzyby (mniejsze na połówki, większe na ćwiartki).
Gotuj zupę cały czas na małym ogniu ok. 5 minut.

4
Zrobione

Dodaj imbir marynowany wraz z zalewą. Imbir pokrój wcześniej na mniejsze kawałki.
Dopraw 3 łyżkami sosu rybnego i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.

5
Zrobione

Na koniec wrzuć krewetki i gotuj jeszcze ok. 2 minuty.
Dodaj makaron i podawaj od razu.
Zupę posyp posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Info.
Trawę cytrynową oraz liście limonki wyjmij i wyrzuć.

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską
Następny przepis
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno
Poprzedni przepis
Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską
Następny przepis
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

Dodaj swój komentarz