400g makaron (duże muszle) | |
1 szt cukinia | |
2 szt papryka | |
100g boczek wędzony | |
1 szt cebula | |
4 yżki bułka tarta | |
100g ser mozzarella | |
200 ml bulion warzywny | |
natka pietruszki | |
jajko | |
3 łyżki olej | |
sól |
|
pieprz |
Zapiekane makaronowe muszle nadziewane warzywami z nutą wędzonego boczku.
Zapiekane muszle makaronowe z warzywnym farszem
Efektowne , pyszne i chrupiące makaronowe muszle z cukinią , papryką , mozzarellą oraz nutą wędzonego boczku.
1
Zrobione
|
Warzywa umyć. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Papryki rozkroić , usunąć pestki oraz białe błonki , miąższ pokroić w kostkę. |
2
Zrobione
|
Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć na oleju. Cebule obieramy i siekamy wrzucamy do boczku. Chwilę razem smażymy ,aż cebula zrobi się szklista. Dokładamy na patelnię cukinię i paprykę , po chwili bułkę tartą. Dusimy wszystko na średnim ogniu mieszając około 10 min. Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku. |
3
Zrobione
|
Mozzarellę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , przelewamy zimną wodą, |
4
Zrobione
|
Muszle napełniamy farszem , układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej muszli układamy mozzarelle. Do naczynia wlewamy bulion. Pieczemy około 15-20min w temp. 200 stopni. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Zrobisz pizze?
Jasne ,że zrobię 🙂
Zapiekane muszle są przepyszne ! Użyłam makaronu cannelloni bo taki był w szafce 🙂 ale farsz pierwsza klasa ? Chodź nie smażę boczku na tłuszczu bo sam w sobie jest tłusty . Polecam 😉
Rewelacja! Robiłam już kilka razy. Wszyscy się zajadają. Muszle nadają się idealnie na ciepłą przekąskę dla gości. Można je przygotować wcześniej , a później tylko zapiec. Mniam.
Super przekąska. Nawet wybredna młodzież była zachwycona.
Ten przepis to obłęd ! Można zjeść na obiad, jak i podać jako przekąskę na imprezę albo zbliżającego się sylwestra 🙂 my byliśmy zachwyceni i będziemy na pewno przyrządzać te muszle nie jeden raz 🙂