• Home
  • Inne
  • Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami

Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
Szybko , łatwo , mega smacznie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 opakowanie dużych tortilli (5-6 szt.)
500-600g podwójnej pierśi z kurczaka
1 czerowna cebula
2 pomidory
1 papryka czerowna lub innego koloru :)
100g sera żółtego
1/2 sałaty lodowej
3 ogórki konserwowe
przyprawa kebab-gyros można zastąpić przyprawą do gyrosa lub ziołami prowansalskimi
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy :
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru (płaska)

Nie masz pomysłu na szybkie, pyszne danie? To może przygotujmy razem tortille ... :)

  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami

„Wrap” –  jak podaje Wikipedia to (ang. zawinąć) rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego płaskiego chlebka (np. meksykańska tortilla, arabska pita lub ormiański lawasz)  z zawiniętym w środku nadzieniem.  I właśnie taka nadziewana tortilla z kurczakiem i warzywami jest „bohaterem” tego przepisu 😉 .

Tortillowe Wrap’y,  to dobry pomysł na szybką przekąskę np. na przyjęcie lub smakowite samodzielne danie.

Nadzienie z reguły składa się z pokrojonego w małe kawałki lub plastry mięsa, warzyw i sosów. Oczywiście możecie tworzyć swoje ulubione smaki i wariacje. Wersje ostre, słodko-kwaśne czy łagodne. Doprawiać ulubionymi przyprawami, faszerować ulubionymi warzywami oraz dodawać ulubione sosy.

W tej „klasycznej” wersji jaką Wam prezentuje , został użyty sos czosnkowy (przepis poniżej).  Jeżeli nie lubicie zapachu czosnku można dodać do jogurtu np.  starty zielony ogórek (a’la tzatziki), koperek lub zrobić sos vinegrette.

Do wykorzystania w przepisie :

Sos czosnkowy –  przepis

Kroki

1
Zrobione

Filety z kurczaka pokrój na małe kawałki, Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Skrop olejem i odłóż do lodówki na ok. 20-30 minut.

2
Zrobione

Warzywa umyj i osusz. Pomidory, ogórki i cebulę pokrój w plasterki, sałatę w mniejsze kawałki. Paprykę przekrój oczyść z nasion i pokrój w cienkie paseczki.

3
Zrobione

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj sos czosnkowy (przepis wyżej). Zamarynowaną pierś z kurczaka smaż do chwili aż zacznie nabierać złotawego koloru. Można podlać niewielką ilością wody (poczekać aż odparuje) i pozwolić mięsu zmięknąć.

4
Zrobione

Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzej placki tortilli. Każdy placek posmaruj na środku sosem czosnkowym, następnie połóż sałatę i plastry warzyw oraz kawałki usmażonego kurczaka. Całość posyp startym serem.

5
Zrobione

Zawiń lewą i prawą stronę tortilli do środka, a następnie całość zwiń w rulon. Ja po zwinięciu kładę jeszcze każdą tortillę na rozgrzanej patelni i opiekam przez chwile (około 1-2 minuty z każdej strony). Smacznego :)

Poprzedni przepis
Sałatka z pieczoną dynią
Następny przepis
Tarta z brukselką i boczkiem
Poprzedni przepis
Sałatka z pieczoną dynią
Następny przepis
Tarta z brukselką i boczkiem

Dodaj swój komentarz