Tarta z brukselką i boczkiem
Kruche ciasto , brukselka , boczek i pyszny sos śmietanowy

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
150g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Farsz :
700g brukselki
150g wędzonego boczku
2 jajka
200g śmietany 18% około nie pełnej szklanki (1 szklanka = 230 g śmietany 18%)
100g startego sera żółtego
sól
pieprz
200ml mleka do gotowania brukselki
szczypta cukru
2-3 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego ciasta

Smaczne zestawienie smaków brukselki z boczkiem na kruchym spodzie

  • Ilość osób 5
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Tarta z brukselką i boczkiem…  Przepis bardzo prosty i smaczny , a do jego wykonania możecie użyć również  w zastępstwie kupnego ciasta kruchego. Będzie szybciej ,ale mimo wszystko polecam wykonanie „swojskiego” domowego ,według przepisu. Nie wiem tylko czy lubicie brukselkę 😉 ?  Jest jej tyle przeciwników co i wielbicieli.  Ja zaliczam się do tych drugich ,ale obiecuje ,że następna tarta będzie bez niej.  Chodziła za mną ta brukselka od kilku tygodni. Szukałem inspiracji. Grzebałem ,przeglądałem ,czytałem i znalazłem kilka fajnych przepisów oraz pomysłów ,ale ostatecznie padło na „Tartę z brukselką i boczkiem” ,której przyznam się szczerze dawno już nie robiłem , a jest naprawdę pyszna.  Zapraszam więc do przepisu…

 

 

Kroki

1
Zrobione

Ciasto (chłodzenie ok. 60 min)

Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz jajko, a następnie szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty, nakłuj widelcem spód w kilku miejscach. Następnie wstaw formę z ciastem na 60min do lodówki. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz ciasto około 10-15min. Powinno mieć jasno żółty kolor.

2
Zrobione

Brukselkę umyj , oczyść z wierzchnich liści ,odetnij twarde końcówki. W garnku zagotuj około 1,5 l wody ,wlej mleko ,posól i wsyp szczyptę cukru. Włóż brukselkę i gotuj około 15 min.

3
Zrobione

Boczek pokrój w drobną kostkę. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę ,dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4
Zrobione

Podpieczone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie brukselkę. Zalej dokładnie tartę masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu porozkładaj boczek ,posyp całość startym żółtym serem. Piecz około 30-40 min. w temperaturze 180 stopni. (moja była idealna po 30 min.) Smacznego ;)

Poprzedni przepis
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
Następny przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński
Poprzedni przepis
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
Następny przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński

Dodaj swój komentarz