• Home
  • Drób
  • Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą

Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą
Filet z kurczaka, soczyste szparagi, chrupiąca kalarepa, puszysty sos

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

400 g fileta z kurczaka
2 główki kalarepy (około 350 g)
500 g (pęczek) zielonych szparagów
100 ml śmietanki 30%
750 ml bulionu drobiowego (bulion można częściowo zastąpić wodą z gotowania szparagów)
2 łyżki oleju
odrobinę wyciśniętego soku z pomarańczy (do przyprawienia sosu)
kilkanaście ziaren zielonego pieprzu
40 g masła
30 g mąki
szczypta cukru
sól
pieprz
25 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
posiekana natka zielonej pietruszki (do posypania)

Pyszne, nieskomplikowane danie obiadowe

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą

Potrawka z kurczaka to danie, które z pewnością wielu z Was kojarzy się z dzieciństwem 🙂

Tym razem propozycja potrawki w troch innej, bardziej wykwintnej odsłonie.

Głównymi bohaterami dania oprócz oczywiście piersi z kurczaka, są zielone szparagi oraz kalarepa. Danie jest bardzo efektowne i pyszne, a kremowy sos na bazie śmietany, wina i soku pomarańczowego z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu  idealnie łączy te wszystkie składniki.

 

To bardzo lekka i smaczna propozycja obiadowa, której przygotowanie nie sprawi wam wiele trudności. Danie idealnie smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki.
Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 7-8 minut.
Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

2
Zrobione

Kurczaka opłucz, osusz, i pokrój w podłużne paseczki. Podsmaż na rozgrzanym oleju, przypraw solą i pieprzem.
Gdy się zrumieni zdejmij z patelni i odłóż na bok.

3
Zrobione

Kalarepę oczyść, obierz, umyj i pokrój w paseczki o podobnej wielkości, co mięso. Wrzuć na patelnię na której smażył się kurczak i smaż około 3 min mieszając od czasu do czasu. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś kalarepę około 10-12 min. Powinna być miękka, ale wciąż lekko chrupiąca.

4
Zrobione

W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Mieszaj wszystko, aż mąka stanie się złota i połączy się z masłem w gładką masę.
Do zasmażki wlej wywar z kalarepą. Mieszając gotuj dalej, aż sos zgęstnieje.

Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody np.z gotowania szparagów.

5
Zrobione

Do sosu dodaj mięso, szparagi, ziarna zielonego pieprzu. Wlej śmietanę oraz wino (opcjonalnie).
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Zagotuj.

Gotowe danie posyp siekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Potrawka bardzo dobrze smakuje podana ryżem kaszą lub makaronem.

Poprzedni przepis
Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie
Następny przepis
Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie
Poprzedni przepis
Cukinia na ciepło duszona na winie w śmietanowym sosie
Następny przepis
Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie

Dodaj swój komentarz