Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
CIASTO:
1 jajko
100 g mąki przennej
250 ml mleka
1 łyżka oleju
NADZIENIE:
2 pęczki zielonych szparagów
1 mała czerwona cebula można zastąpić cebulą białą
30 g orzechów włoskich mogą być posiekane
3 średnie pomidory
1/2 drobno posiekanej papryczki chili (opcjonlanie)
5 łyżek oliwy
SOS:
5 łyżek octu winnego lub balsamicznego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka słodkiej musztardy
sól i pieprz

Lekkie, zdrowe o idealnym smaku

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Naleśniki ze szparagami i pomidorami w słodko-kwaśnym sosie

Smaczne i zdrowe naleśniki z pysznym warzywnym nadzieniem.  Idealne dla wegetarian, ale również mięsożercy będą nimi zachwyceni.  Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo delikatne w smaku. Idealne na lekką kolację, pyszną przystawkę lub delikatny i sycący obiad.

 

Soczysty farsz z chrupiącymi szparagami oraz soczystymi pomidorami w otoczeniu sosu na bazie octu balsamicznego to idealne połączenie smaków. Ta niewielka ilość składników tworzy to smaczne i apetyczne danie które smakuje wybornie.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki.
Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu).

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 7-8 minut.
Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz, osusz i pokrój na mniejsze równe kawałki.

2
Zrobione

Przesianą mąkę, mleko, jajko, oraz olej zmiksuj na jednolite ciasto. Odstaw na 15 min.
Usmaż naleśniki. (4-6 szt)
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. tzw. naleśnikowej.
Przewracaj na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

3
Zrobione

Przygotuj sos: do 5 łyżek octu dodaj 4 łyżki zimnej wody, cukier oraz dokładnie wymieszaj.
Dodaj łyżeczkę musztardy.
Powoli wlewaj olej energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos.

4
Zrobione

Cebulę pokrój w cienkie pióra, pomidory w małą kostkę.
Orzechy posiekaj.

5
Zrobione

Do szparagów dodaj cebulę, pomidory, orzechy oraz sos.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj papryczkę chili (opcjonalnie)
Wymieszaj.

Naleśniki podawaj z warzywnym farszem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą
Następny przepis
Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą
Poprzedni przepis
Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą
Następny przepis
Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą

Dodaj swój komentarz