![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2018/05/START-Cukinia-na-ciepło-duszona-na-winie-w-śmietanowym-sosie-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0041-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2018/05/Cukinia-na-ciepło-duszona-na-winie-w-śmietanowym-sosie-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0034-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2018/05/Cukinia-na-ciepło-duszona-na-winie-w-śmietanowym-sosie-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0033-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2018/05/Cukinia-na-ciepło-duszona-na-winie-w-śmietanowym-sosie-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Piotra-Beczały-Szlakami-smaków-0076-400x400.jpg)
2 średnie cukinie (ok. 700g) | |
mała cebula | |
ząbek czosnku | |
2-3 łyżki masła | |
150 ml białego wytrawnego wina | |
50 ml śmietanki 30% | |
1 łyżka śmietany 18% | |
gałka muszkatołowa | |
sól | |
pieprz | |
szczypta cukru | |
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) |
Prosta i szybka do zrobienia
Idealna jako jarzynka do dań obiadowych lub jako pyszny dodatek do grillowanych mięs. Bardzo dobrze smakuje np. z kotletem schabowym zastępując klasyczną zasmażaną kapustę lub z upieczonym udkiem kurczaka.
Cukinie przyrządzicie bardzo szybko i jest wyjątkowo smaczna. Duszona na białym winie z dodatkiem czosnku, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz śmietanki kremówki po prostu rozpływa się w ustach.
Do przygotowania wystarczy tylko jedna patelnia.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Dodaj przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietany wymieszaj razem i wlej na patelnię. Zagotuj. Podawaj na ciepło. Opcjonalnie - cukinię możesz doprawić jeszcze kilkoma kroplami cytryny. |