• Home
  • Drób
  • Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem

Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
350 g filetu z kurczaka
1 większa cukinia
1 czerwona papryka
2 małe czerwone lub białe cebule
9 cienkich plastrów wędzonego boczku
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytyrny
1 papryczka chili
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
sól
pieprz
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem

Zamiast klasycznego szaszłyka, nadziewanego szeregowo mięsem i warzywami, polecam wam prosty i bardzo efektowny sposób na nadziewane na patyku drobiowe roladki, którymi oczarujecie swoich gości i rodzinę na grillowym spotkaniu.

Szaszłykowe roladki nie tylko wyglądają pięknie i kolorowo ale także bardzo dobrze smakują. Są pyszne, delikatne i aromatyczne. Poza sezonem grillowym przepis sprawdzi się również bardzo dobrze w domu, przygotowany na patelni grillowej czy w piekarniku.

Czosnek, chilli, kurkuma, nasiona kolendry, miód, sok z cytryny, zioła stworzą razem  idealna marynatę która nadaje kurczakowi i warzywom niepowtarzalnego aromatu i wykwintnego smaku.

Patyki macie gotowe ? No to zaczynamy…

Kroki

1
Zrobione

Filety z kurczaka oczyść, i pokrój w podłużne paseczki. Mięso delikatnie rozbij.

2
Zrobione

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki.

3
Zrobione

Przygotuj marynatę. Do większej miski wrzuć przepuszczony przez praskę czosnek, drobno posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli. Wlej olej, sok z cytryny, miód wsyp przyprawy, posól i popieprz. Wymieszaj.

Dodaj kawałki mięsa oraz paprykę i cebule. Całość dokładnie ze sobą połącz. Zamarynowane mięso i warzywa odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

4
Zrobione

Umyj cukinię i odetnij jej końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Plastry cukinii wrzuć na ok. 1 minutę na lekko posolony wrzątek. Następnie przelej je zimna woda. Odsącz i osusz.

5
Zrobione

Na plastrze boczku połóż plaster cukinii. Na cukinii (od brzegu) połóż plaster kurczaka i zwijaj wszystko razem w roladkę. Gotowe roladki nabijaj na przemian z papryką i cebulą na patyczki do szaszłyków.

6
Zrobione

Szaszłyki grilluj często obracając ok 30-40 min - do chwili, gdy boczek będzie ładnie przyrumieniony a kurczak nie będzie surowy.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Szaszłyki z łososia i krewetek
Następny przepis
Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert
Poprzedni przepis
Szaszłyki z łososia i krewetek
Następny przepis
Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz