500-600 g filetu z łososia | |
225-250 g większych krewetek (np. tygrysich) | |
2 ząbki czosnku | |
3 łyżki oliwy | |
1 papryczka chili | |
1 łyżeczka miodu | |
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich | |
kilka plastrów ananasa z puszki | |
3 łyżeczki soku z cytryny | |
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny | |
1 łyżeczka imbiru w proszku | |
sól | |
pieprz |
Szaszłyki z łososia i krewetek
Szaszłyki są przepyszne, proste, szybkie i bardzo efektowne. Delikatny łosoś rozpływający się w ustach w duecie z soczystymi krewetkami z dodatkiem ananasa, który dopełnia idealnie ten smakowy zestaw.
Tym daniem możecie zaskoczyć swoich bliskich oraz gości podczas biesiadowania na świeżym powietrzu. Szaszłyki z łososia i krewetek idealnie nadają się do pieczenia na grillu. Można je również upiec w piekarniku, a podawać z dowolną sałatką. Idealnie smakują z sosem tzatziki.
Dodatkowo będą nam potrzebne :
Szaszłyki pieczemy na tacce aluminiowej. Dzięki temu nie będą się nam przypalały i wysuszały. Tackę można użyć również podczas pieczenia w piekarniku.
Czas pieczenia :
na grillu wynosi około 15-20 minut (szaszłyki często obracamy)
w piekarniku – około 20 minut (w połowie pieczenia raz obracamy)
Czas pieczenie w dużej mierze zależy od konkretnego grilla lub piekarnika.
Jeżeli nie lubicie ananasa możecie go pominąć przy nabijaniu na patyczki. Pamiętajcie jednak, że ananas jest tutaj jednym z głównych „bohaterów” smakowych.
Czy grill już rozpalony? Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Świetnie zdjęcia, szaszłyki wyglądają obiecująco. Racja… ananas jest tutaj bohaterem