Szaszłyki z łososia i krewetek

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
500-600 g filetu z łososia
225-250 g większych krewetek (np. tygrysich)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 papryczka chili
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka plastrów ananasa z puszki można zastąpić świeżym
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka imbiru w proszku lub 1 cm świeżego
sól
pieprz
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szaszłyki z łososia i krewetek

Szaszłyki są przepyszne, proste, szybkie i bardzo efektowne. Delikatny łosoś rozpływający się w ustach w duecie z soczystymi krewetkami z dodatkiem ananasa, który dopełnia idealnie ten smakowy zestaw.

Tym daniem możecie zaskoczyć swoich bliskich oraz gości podczas biesiadowania na świeżym powietrzu. Szaszłyki z łososia i krewetek idealnie nadają się do pieczenia na grillu. Można je również upiec w piekarniku, a podawać z dowolną sałatką. Idealnie smakują z sosem tzatziki.

Dodatkowo będą nam potrzebne :

  • patyczki do szaszłyków
  • tacka aluminiowa do pieczenia na grillu

Szaszłyki pieczemy na tacce aluminiowej. Dzięki temu nie będą się nam przypalały i wysuszały. Tackę można użyć również podczas pieczenia w piekarniku.

Czas pieczenia :

na  grillu wynosi około 15-20 minut (szaszłyki często obracamy)
w piekarniku – około 20 minut  (w połowie pieczenia raz obracamy)

Czas pieczenie w dużej mierze zależy od konkretnego grilla lub piekarnika.

Jeżeli nie lubicie ananasa możecie go pominąć przy nabijaniu na patyczki. Pamiętajcie jednak, że ananas jest tutaj jednym z głównych „bohaterów” smakowych. 

Czy grill już rozpalony?  Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Krewetki rozmróź, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Z łososia zdejmij skórę, umyj go a następnie pokrój w kostkę około 3 x 3 cm.

Ananasa pokrój w kostkę o zbliżonej wielkości.

2
Zrobione

Przygotuj marynatę - W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, skórkę cytrynową, przeciśnięty czosnek, imbir, miód, posiekaną papryczkę chili, ziół prowansalskie, pieprz oraz sól.
Kawałki ryby oraz krewetki wrzuć do marynaty i dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian łososia, krewetki, ananasa.
Odstaw je do lodówki na pól godziny (lub piecz od razu).

4
Zrobione

Ułóż szaszłyki na tacce aluminiowej na rozgrzanym grillu. Piecz często obracając piecz około 15-20 minut.
W piekarniku - około 20 minut (obróć w połowie pieczenia)

5
Zrobione

Upieczone i gorące szaszłyki podawaj z sosem tzatziki i z ulubioną sałatą. Smacznego!

Poprzedni przepis
Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą
Następny przepis
Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem
Poprzedni przepis
Bakłażan faszerowany makaronem, mięsem, pomidorami i mozzarellą
Następny przepis
Szaszłykowe roladki z kurczaka i cukini owinięte boczkiem

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz