400g filetów śledziowych w oleju a la Matjas | |
2 szt cebuli | |
4 ziarenka ziela angielskiego | |
2 szt liśćia laurowego | |
5 łyżek ocetu | |
szklanka (250 ml) śmietany 18% | |
1 łyżka miodu | |
mleko |
Banalnie proste w wykonaniu śledzie z miękką cebulą, zatopione w słodkawym śmietanowym sosie.
Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)
Jadałem różne śledzie… z jabłkiem , ze śliwkami , na słono , ostro , słodko , kwaśno , ale żadne z nich nie „zauroczyły” mnie swoim smakiem jak te Wandziowe. A Wandziowe dlatego , że oryginalny przepis na nie dostałem od Wandy właśnie :-). Śledzie te od wielu lat były przebojem każdej większej rodzinnej uroczystości jak również znajdowały swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Każdy kto próbował ich po raz pierwszy , prosił od razu o przepis. Niby zwykłe , niby proste , a jednak ich smak ma to coś. Wprowadziłem do oryginalnego przepisu kosmetyczne zmiany , żeby troszkę podkręcić ich smak i w tej właśnie wersji przyrządzam je od lat. Mam nadzieję , że i wam będą smakowały , oczywiście jeżeli lubicie połączenie słodkiego , kwaśnego i słonego. I oczywiście jeżeli nie znacie jeszcze tej wersji śledzi w śmietanie.
1
Zrobione
|
Śledzie wyjąć z opakowania , przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy w mleku około pół godziny. Olej z opakowań możemy zostawić i wlać go na końcu do gotowego sosu śmietanowego. Ja tak robię. Sos nie będzie wtedy zbyt gęsty. Ale jeżeli chcecie mniej kalorycznie i gęściej to spokojnie można ten krok pominąć. ;-) |
2
Zrobione
|
Cebulę kroimy na cienkie pióra. Wrzucamy do garnuszka , podlewamy małą ilością wody i gotujemy ciągle mieszając ,aż cebula będzie szklista i miękka ale wciąż al dente. Zajmuje to dosłownie kilka minut ,cebula bardzo szybko będzie gotowa. Woda w garnuszku powinna pozostać na wysokość około 1cm. Jeżeli jest więcej należy odlać. Pod koniec wrzucamy do gotującej się cebuli liście laurowe , ziele angielskie , ocet , miód. Chwilę wszystko jeszcze razem dusimy na małym ogniu i ściągamy do przestudzenia. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|