• Home
  • Ryby
  • Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową

Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
4 mniejsze (150-170g) filety z łososia mogą być dwa wieksze przekrojone na pół
800 g zielonych szparagów
1 kubek (200 g) śmietanki 22% można zastąpić śmietanką 18%
1/2 pęczka szczypiorku
1 duża łyżka musztardy ziarnistej można zastąpić inną ostrą musztardą
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
szczypta cukru
1 szklana komosy ryżowej (Quinoa)
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową

Łosoś i szparagi to para idealna. Czy to z grilla czy z piekarnika. Delikatne mięso ryby połączone ze szparagami, tworzy na talerzu duet idealny. Ta klasyka smaków – zachwyci każdego!

Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową jest łatwy w przygotowaniu, pyszny, lekkostrawny i bardzo zdrowy.

O komosie ryżowej przeczytacie w Kulinarnym ABC wraz z informacją jak ją ugotowaćkliknij tutaj >

Podpowiedzi :

  • Komosę ryżową można zastąpić zwykłym ryżem lub podać danie bez żadnego dodatku.
  • Przed włożeniem do piekarnika rybę warto obsmażyć na patelni z masłem. Dzięki temu będzie ładnie zrumieniona. Skróć to też czas pieczenia w piekarniku.

Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj komosę ryżową. Instrukcja krok po kroku jak to zrobić wyżej (kliknij na link)

2
Zrobione

Filety opłucz i osusz. Ściągnij skórę. Skrop sokiem z cytryny oprósz solą i pieprzem. Odstaw na ok. 20 min. w chłodne miejsce.

TIP :
Przed włożeniem do piekarnika rybę można obsmażyć na patelni z masłem. Dzięki temu będzie ładnie zrumieniona. Skróć to też czas pieczenia w piekarniku.

3
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki (zielonych szparagów nie obieramy). Polej oliwą, posyp solą i oprósz pierzem.

4
Zrobione

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie poukładaj szparagi (w jednej warstwie). Na górze ułóż kawałki łososia. Całość pokrop jeszcze oliwą.

TIP :
Na łososiu można poukładać wiórki masła

5
Zrobione

Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Piecz około 12 minut, (sprawdzić jeden kawałek łososia czy jest już upieczony w środku)

6
Zrobione

Przygotuj sos.
W miseczce wymieszaj śmietankę, musztardę, posiekany szczypiorek, troszkę soku z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru.

7
Zrobione

Na talerzach ułóż szparagi z łososiem i polej je delikatnie przygotowanym sosem. Smacznego!

Poprzedni przepis
Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą
Następny przepis
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem
Poprzedni przepis
Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą
Następny przepis
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem

Dodaj swój komentarz