• Home
  • Grill
  • Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie

Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
opakowanie (4szt.) filetów z makreli ze skórą
sok z cytryny
Składniki marynaty :
100 g miękkiego masła
2 łyżeczki wytrawnej musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 kopiasta łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki białego lub czerwonego octu winnego
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki jeżeli nie masz zastąp słodką papryką czerwoną
pieprz
sól
1 łyżeczka pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry

Świeża makrela z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka ryby to pyszna alternatywa dla karkówki.

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie

Ryby z grilla to prosty sposób na smaczne danie.

Świeża makrela jeszcze do niedawna była u nas mało znanym produktem. Dzisiaj bez najmniejszego problemu kupimy ją w Lidlu czy Biedronce.

Makrela jest przepyszna, mało skomplikowana w przygotowaniu (nie ma łusek) i jest naprawdę tania. Pierwszy raz robiłem ja w wersji „grillowanej”.

Proces przyrządzenia tą metodą pozwala na zachowanie charakterystycznego oraz bogatego smaku tej tłustej ryby.

Marynata na bazie masła z dodatkiem doborowej kompozycji przypraw oraz soczyste mięso i chrupiącą skórki współgra idealnie i zaskoczy nie jednego smakosza.

Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań to można pominąć dodanie do marynaty pieprzu cayenne.

Piekarnik :

Rybę można także upiec w piekarniku. Pieczemy (najlepiej z funkcją grill) w temperaturze 230 stopniach C po ok. 7-8 minut na każdą stronę.

Zapraszam do kuchni…   Rozpoczynamy grill party 😉

(Przepis jest inspirowany książką Gordona Ramsaya “Szef kuchni po godzinach”)

Kroki

1
Zrobione

Filety z makreli umyj, a następnie dokładnie osusz. Na osuszonych rybach od strony skóry zrób co 2 cm delikatne nacięcia.
Rybę z skrop z każdej strony sokiem z cytryny, delikatnie posól i posyp pieprzem. Odstaw.

2
Zrobione

Przygotuj miseczkę. Wrzuć do niej drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli pozbawioną pestek. Dodaj masło, musztardę, cukier, ocet winny oraz wszystkie przyprawy. Posól, popieprz i wymieszaj dokładnie składniki marynaty.

3
Zrobione

Filety wysmaruj z obu stron przygotowanym masłem i odstaw na kilkanaście minut. (nie do lodówki!)

4
Zrobione

Układaj filety na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Grilluj po 6-8 minut z każdej strony, aż ryba będzie sprężysta i upieczona, a skórka chrupiąca.

Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Rybę można też upiec w piekarniku - (najlepiej z funkcją grill) w temperaturze 230 stopniach C po ok. 7-8 minut na każdą stronę.

Poprzedni przepis
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem
Następny przepis
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
Poprzedni przepis
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem
Następny przepis
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika

Dodaj swój komentarz