• Home
  • Ryby
  • Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)

Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)
Pyszna wersja śledzi w śmietanie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
400g filetów śledziowych w oleju a la Matjas 2 opakowania
2 szt cebuli 2 duże lub 3 mniejsze
4 ziarenka ziela angielskiego
2 szt liśćia laurowego
5 łyżek ocetu
szklanka (250 ml) śmietany 18%
1 łyżka miodu
mleko

Banalnie proste w wykonaniu śledzie z miękką cebulą, zatopione w słodkawym śmietanowym sosie.

  • 30 min
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Śledzie w słodko kwaśnym sosie śmietanowym (a’la Wanda)

Jadałem różne śledzie…   z jabłkiem , ze śliwkami ,  na słono , ostro , słodko ,  kwaśno , ale żadne z nich nie „zauroczyły” mnie swoim smakiem jak te Wandziowe.  A Wandziowe dlatego , że oryginalny przepis na nie dostałem od Wandy właśnie :-).  Śledzie te od wielu lat były przebojem każdej większej rodzinnej uroczystości jak również znajdowały swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Każdy kto próbował ich po raz pierwszy , prosił od razu o przepis.  Niby zwykłe , niby proste , a jednak ich smak ma to coś.  Wprowadziłem do oryginalnego przepisu kosmetyczne zmiany , żeby troszkę podkręcić ich smak i w tej właśnie wersji przyrządzam je od lat. Mam nadzieję , że i wam będą smakowały , oczywiście jeżeli lubicie połączenie słodkiego , kwaśnego i słonego.  I oczywiście jeżeli nie znacie jeszcze tej wersji śledzi w śmietanie.

Kroki

1
Zrobione

Śledzie wyjąć z opakowania , przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy w mleku około pół godziny. Olej z opakowań możemy zostawić i wlać go na końcu do gotowego sosu śmietanowego. Ja tak robię. Sos nie będzie wtedy zbyt gęsty. Ale jeżeli chcecie mniej kalorycznie i gęściej to spokojnie można ten krok pominąć. ;-)

2
Zrobione

Cebulę kroimy na cienkie pióra. Wrzucamy do garnuszka , podlewamy małą ilością wody i gotujemy ciągle mieszając ,aż cebula będzie szklista i miękka ale wciąż al dente. Zajmuje to dosłownie kilka minut ,cebula bardzo szybko będzie gotowa. Woda w garnuszku powinna pozostać na wysokość około 1cm. Jeżeli jest więcej należy odlać. Pod koniec wrzucamy do gotującej się cebuli liście laurowe , ziele angielskie , ocet , miód. Chwilę wszystko jeszcze razem dusimy na małym ogniu i ściągamy do przestudzenia.

3
Zrobione

Wyciągamy śledzie z mleka (nie musimy ich wycierać) i kroimy na 3-4 cm kawałki.
Wrzucamy do miski.

4
Zrobione

Na śledzie wlewamy przestudzoną zalewę cebulową , dodajemy śmietanę , olej z opakowań , mieszamy - gotowe :)
Dobrze jest zostawić śledzie na kilka godzin w lodówce. Wszystkie smaki fajnie się wtedy przegryzą i śledzie nabiorą idealnego charakteru.
Dajcie znać ,czy to również są wasze "smaki"

Poprzedni przepis
Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree
Następny przepis
Płucka na kwaśno po góralsku
Poprzedni przepis
Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree
Następny przepis
Płucka na kwaśno po góralsku

Dodaj swój komentarz