• Home
  • Warzywa
  • Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami

Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 średnie bakłażany
400 g mięsa mielonego
6 małych lub jedna duża kulka mozzarelli
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 średnia cebula
4 mniejsze lub 3 średnie pomidory
4 średnie pieczarki
1 mała pokrojona w kostkę cukinia
olej
zioła prowansalskie można zastąpić świeżymi (rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber, oregano i majeranek)
papryka ostra w proszku (lub pieprz cayenne)
sól
pieprz
szczypta cukru
posiekana natka pietruszki (do posypania)
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami

Bakłażan, nazywany oberżyną lub gruszką miłosną idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia – zawsze smakuje znakomicie.

 

Jedną z propozycji  jego przygotowania jest – bakłażan nadziewany.  Jest to wyjątkowo pyszne danie które możemy podać jako gorącą przystawkę lub bardzo smaczne danie obiadowe.

Takie właśnie faszerowane bakłażany proponuje Wam w tym przepisie. Nadzienie jest mięso z dodatkiem cukinii, pomidorów i pieczarek. Wszystko razem „podkręcone” ziołami, pieprzem i ostrą papryką. To połączenie dało naprawdę  bardzo fajny i wyrazisty efekt smakowy z lekko pikantną nutą. Wyszło aromatycznie i bardzo smacznie.

Jeżeli nie przepadacie za ostrym smakiem,  paprykę ostrą zastąpcie słodką.

Czas na faszerowanego bakłażana…  Zapraszam do kuchni

 

Kroki

1
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ ze środka, zostawiając warstwę grubości około 0,5 cm.

Połowę miąższu pokrój w kostkę i odłóż do miseczki - posłuży do wykonania farszu

2
Zrobione

Wydrążone połówki poukładaj na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na 10 min do nagrzanego piekarnika.

3
Zrobione

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Po chwil wrzuć mięso. Duś wszystko razem na średnim ogniu około 6-8 minut.

Dopraw mięso pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi lub jeżeli masz świeżymi. Mięso powinno mięć lekko pikantny smak.

4
Zrobione

Pozostałe warzywa - cukinię oraz pomidory pokrój w kostkę, pieczarki w pasterki.

Na patelnie dodaj cukinię, miąższ z bakłażana oraz pieczarki. Przesmaż kilka minut i i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory.

Na średnim ogniu duś wszystko jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączą a woda z pomidorów odparuje.

Dopraw farsz do smaku solą, szczyptą cukru i ewentualnie pozostałymi przyprawami.

5
Zrobione

Połówki bakłażana napełnij farszem mięsno-warzywnym.
Napełnione układaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

6
Zrobione

Mozzarellę pokrój w plastry (małe kulki na połówki). Poukładaj ser na wierzchu każdego bakłażana

Tak przygotowane bakłażanowe łódki zapiekaj w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 15-20 minut. Do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni,

Podawaj na ciepło posypane natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami
Następny przepis
Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym
Poprzedni przepis
Wrapy z pełnoziarnistej tortilli ze szparagami
Następny przepis
Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym

Dodaj swój komentarz