2 średnie bakłażany | |
400 g mięsa mielonego | |
6 małych lub jedna duża kulka mozzarelli | |
3 drobno posiekane ząbki czosnku | |
1 średnia cebula | |
4 mniejsze lub 3 średnie pomidory | |
4 średnie pieczarki | |
1 mała pokrojona w kostkę cukinia | |
olej | |
zioła prowansalskie | |
papryka ostra w proszku (lub pieprz cayenne) | |
sól | |
pieprz | |
szczypta cukru | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) |
Bakłażany z piekarnika faszerowane mięsem i warzywami
Bakłażan, nazywany oberżyną lub gruszką miłosną idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia – zawsze smakuje znakomicie.
Jedną z propozycji jego przygotowania jest – bakłażan nadziewany. Jest to wyjątkowo pyszne danie które możemy podać jako gorącą przystawkę lub bardzo smaczne danie obiadowe.
Takie właśnie faszerowane bakłażany proponuje Wam w tym przepisie. Nadzienie jest mięso z dodatkiem cukinii, pomidorów i pieczarek. Wszystko razem „podkręcone” ziołami, pieprzem i ostrą papryką. To połączenie dało naprawdę bardzo fajny i wyrazisty efekt smakowy z lekko pikantną nutą. Wyszło aromatycznie i bardzo smacznie.
Jeżeli nie przepadacie za ostrym smakiem, paprykę ostrą zastąpcie słodką.
Czas na faszerowanego bakłażana… Zapraszam do kuchni
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Po chwil wrzuć mięso. Duś wszystko razem na średnim ogniu około 6-8 minut. Dopraw mięso pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi lub jeżeli masz świeżymi. Mięso powinno mięć lekko pikantny smak. |
4
Zrobione
|
Pozostałe warzywa - cukinię oraz pomidory pokrój w kostkę, pieczarki w pasterki. Na patelnie dodaj cukinię, miąższ z bakłażana oraz pieczarki. Przesmaż kilka minut i i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory. Na średnim ogniu duś wszystko jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączą a woda z pomidorów odparuje. Dopraw farsz do smaku solą, szczyptą cukru i ewentualnie pozostałymi przyprawami. |
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Mozzarellę pokrój w plastry (małe kulki na połówki). Poukładaj ser na wierzchu każdego bakłażana Tak przygotowane bakłażanowe łódki zapiekaj w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 15-20 minut. Do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni, Podawaj na ciepło posypane natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. |