







Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie
Jedzmy bakłażany, bo podobno jedzenie tego warzywa gwarantuje długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców i diabetyków oraz ludzi z chorobą wieńcową.
Każda potrawa z bakłażanem jest po prostu pyszna… I tak jest również tym razem
Proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie w orientalnym klimacie. Sos lekko ostry i zarazem słodki co sprawia, że bakłażan smakuje znakomicie. Miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki chili.
Bakłażan po chińsku podany z ryżem lub makaronem idealnie nadaje się na posiłek obiadowy lub kolację.
Dodatkowo będzie mało zmywania bo wszystko przygotowujemy praktycznie na dwóch patelniach 🙂
Ruszajmy wiec do kuchni… Jestem pewny, że będzie wam smakowało i poprosicie o dokładkę.
1
Zrobione
|
Sos : |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o szerokości Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej (ok. 5 łyżek). Dodaj bakłażany i smaż przez kilka minut do chwili, aż staną się złociste. Usmażone wyjmij na ręcznik kuchenny po czym przełóż do mięsa z sosem. |
4
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Uwielbiam bakłażany i zbieram wszelkie ciekawe przepisy na nie – więc i Twój dołączam do kolekcji. Wkrótce wypróbuję .