• Home
  • Ryby
  • Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)

Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)
Delikatnie skropione limonkowym sokiem

4 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 szt papryka czerwona nie za duża
1 szt cukinia mała lub połowę większej
1 szt bakłażan nie duży
10 szt pomidorki coctailowe
10 szt pieczarki
2 ząbki czosnek
1 szt cebula
2 szt pstrąg
rozmaryn świeży
tymianek świeży
pietruszka natka
1 szt limonka
sól
pieprz biały
czosnek granulowany
5-6 łyżek mąka
2 łyżki masło
olej

Delikatne i soczyste ryby na chrupiącym warzywnym ratatouille,

Składniki

Wykonanie

Kroki

1
Zrobione

Pstrągi oczyścić i dokładnie umyć , a następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Oprószyć solą ,czosnkiem granulowanym i dość intensywnie białym pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Do brzuszka każdego pstrąga włożyć zioła skropić całego (łącznie ze środkiem) sokiem z limonki ,odstawić do lodówki na 30-60 minut

2
Zrobione

Bakłażan kroimy w grube plasterki i przecinamy na 4 kawałki ,cukinie kroimy na podobnej wielkości kawałki. Pieczarki oraz pomidorki cherry przecinamy na połówki , a paprykę kroimy w paski lub grubą kostkę.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzewamy olej ,wrzucamy bakłażana - chwile podsmażamy ,następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę ,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe warzywa - oprócz pomidorków.
Podsmażamy wszystko do czasu aż będą al dente. Dokładamy pomidorki i jeszcze chwile dusimy. Warzywa przekładamy na talerz.

4
Zrobione

Na patelni rozgrzewamy olej do bardzo wysokiej temperatury, wyciągamy pstrągi z lodówki, obtaczamy je w mące i smażymy (zmniejszając ogień na średni) przez 5-6 minut z każdej strony.
Dodajemy masło. Pod koniec smażenia wrzucamy warzywa i chwile całość podgrzewamy. Smacznego

Poprzedni przepis
Sos czosnkowy
Następny przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Poprzedni przepis
Sos czosnkowy
Następny przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz