• Home
  • Ryby
  • Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)

Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)
Delikatnie skropione limonkowym sokiem

4 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 szt papryka czerwona nie za duża
1 szt cukinia mała lub połowę większej
1 szt bakłażan nie duży
10 szt pomidorki coctailowe
10 szt pieczarki
2 ząbki czosnek
1 szt cebula
2 szt pstrąg
rozmaryn świeży
tymianek świeży
pietruszka natka
1 szt limonka
sól
pieprz biały
czosnek granulowany
5-6 łyżek mąka
2 łyżki masło
olej

Delikatne i soczyste ryby na chrupiącym warzywnym ratatouille,

Składniki

Wykonanie

Kroki

1
Zrobione

Pstrągi oczyścić i dokładnie umyć , a następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Oprószyć solą ,czosnkiem granulowanym i dość intensywnie białym pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Do brzuszka każdego pstrąga włożyć zioła skropić całego (łącznie ze środkiem) sokiem z limonki ,odstawić do lodówki na 30-60 minut

2
Zrobione

Bakłażan kroimy w grube plasterki i przecinamy na 4 kawałki ,cukinie kroimy na podobnej wielkości kawałki. Pieczarki oraz pomidorki cherry przecinamy na połówki , a paprykę kroimy w paski lub grubą kostkę.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzewamy olej ,wrzucamy bakłażana - chwile podsmażamy ,następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę ,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe warzywa - oprócz pomidorków.
Podsmażamy wszystko do czasu aż będą al dente. Dokładamy pomidorki i jeszcze chwile dusimy. Warzywa przekładamy na talerz.

4
Zrobione

Na patelni rozgrzewamy olej do bardzo wysokiej temperatury, wyciągamy pstrągi z lodówki, obtaczamy je w mące i smażymy (zmniejszając ogień na średni) przez 5-6 minut z każdej strony.
Dodajemy masło. Pod koniec smażenia wrzucamy warzywa i chwile całość podgrzewamy. Smacznego

Poprzedni przepis
Sos czosnkowy
Następny przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Poprzedni przepis
Sos czosnkowy
Następny przepis
Papryka faszerowana kaszą jaglaną

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz