Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Wegetariańskie papryki z wędzonym oscypkiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
6 szt papryka biała lub 3 szt zwykłej papryki dowolnego koloru
150 g kasza jaglana
150 g oscypek można zastąpić jakimś ostrym zółtym serem
1 szt cebula
1 ząbek czaosnek
1 puszka kukurydza
1 puszka groszek zielony
1 łyżeczka mielona słodka papryka
zioła włoskie jeżeli nie macie mozna zastąpić np ziołami prowansalskimi
sól
pieprz
oliwa

Wędzony smak oscypka idealnie komponujący się z kaszą jaglaną oraz kukurydzą i zielonym groszkiem.

  • 45 min
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Przepis wypatrzyłem w wydanej przez Ringier Axel Springer książeczce pt. „Kasze. Zdrowe i smaczne dania”.  Jest dość prosty i szybki w wykonaniu.  Wystarczy patelnia ,piekarnik i  po około 45 minutach możemy  się już rozkoszować tą ciekawą kompozycją smakową.  No to zaczynamy…

Kroki

1
Zrobione

Gotujemy kaszę jaglaną.

2
Zrobione

Papryki myjemy.
Następnie z każdej ("na leżąco") ścinamy od góry tzw. "daszek", tak żeby można było nadziewać ją w całości.
Jeżeli do przepisu użyjemy zwykłą paprykę (nie białą), należy przeciąć każdą na połowę.
Następnie usuwamy gniazda nasienne.

3
Zrobione

Obieramy cebulę i czosnek , siekamy.
Oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4
Zrobione

Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oleju , szklimy cebulę oraz czosnek.
Następnie dodajemy osączony groszek ,kukurydzę oraz łyżeczkę mielonej papryki i około łyżeczki "Mieszanki ziołowej do kuchni włoskiej". Jeżeli nie macie , można doprawić ziołami prowansalskimi. Dobrze jest również dodać świeżą mięte - dwie posiekane gałązki.
Wszystko smażymy na średnim ogniu około 5 min. delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy połowę oscypka , kaszę , doprawiamy solą i pieprzem.

5
Zrobione

Papryki dokładnie solimy i nadziewamy farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy oliwą oraz podlewamy troszkę wodą.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30min.
5 min przed końcem pieczenia posypujemy papryki resztą oscypka.

Poprzedni przepis
Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)
Następny przepis
Kutia bakaliowa z pomarańczami
Poprzedni przepis
Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)
Następny przepis
Kutia bakaliowa z pomarańczami

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz