Sos czosnkowy
Prosty , szybki , uniwersalny

1 0
Sos czosnkowy

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego lub innego gęstego , jak nie macie jogurtu można zastąpić śmietaną 12% lub 18%
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka (płaska) cukru

Puszysty ,gęsty ,smaczny ,ekspresowy w przygotowaniu.

  • 10 min
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sos czosnkowy

Można powiedzieć klasyka. Chyba jeden z najbardziej popularnych i lubianych w kuchni.  Zalicza się do tzw.  „Sosów zimnych”  czyli tych których  temperatura podawania jest identyczna lub niższa od pokojowej.  Jest idealnym dodatkiem do wielu potraw zimnych ale również do smażonych i gotowanych warzyw, mięs czy ryb. Możecie go dodawać do pizzy , zapiekanek , tortilli , frytek , chipsów , mięsa z grilla,  do kanapek ,  pieczonych ziemniaków i do czego tam jeszcze chcecie 🙂  Zapewne większość z Was robiła go już i ma swoje wypróbowane i ulubione proporcje składników ,ale mam nadzieję ,że będą i tacy którzy chętnie skorzystają z przepisu.

Kroki

1
Zrobione

Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Polecam do tego sosu majonez "Winiary". Myślę ,że jego smak pasuje tutaj idealnie, ale spokojnie możecie użyć innego, dowolnego majonezu ,według własnych upodobań. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Czosnku można użyć 2 lub 3 ząbki (lub nawet więcej) - w zależności jak ostry smak lubicie. Czosnek , pieprz , zioła oraz cukier dodajemy do jogurtu z majonezem - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe :)

Dobrze jest wstawić sos do lodówki na 20-30 minut ,aby smaki się przegryzły ,ale można używać go bez problemu od razu po przygotowaniu.

Możecie modyfikować trochę proporcje - stosunku jogurtu do majonezu. np dać majonezu więcej a jogurtu o tyle mniej itp , ale wiadomo... wtedy będzie bardziej kalorycznie :))

Poprzedni przepis
Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią
Następny przepis
Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)
Poprzedni przepis
Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią
Następny przepis
Pstrąg z patelni w ziołach z warzywnym ratatouille (ratatuj)

Dodaj swój komentarz