Pieczone figi z kozim serem i boczkiem w miodowo-winnej zalewie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
6 świeżych dojrzałych fig
6 plasterków (ok. 100 g) rolady dojrzewającej sera koziego lub innego podobnego sera koziego
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
2 łyżki płynnego miodu
6 łyżek czerwonego wina
małą garść orzeszków pistacjowych (do posypania) można zastąpić orzechami włoskimi
pieprz
kilka listków świeżego tymianku (do posypania)
  • Ilość osób 6
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczone figi z kozim serem i boczkiem w winno-miodowym sosie

Jakiś czas temu w sklepach można było kupić wyłącznie figi suszone, które słodkie i pyszne w smaku były zazwyczaj wykorzystywane do świątecznych wypieków.

Dzisiaj świeże figi dostępne są bez problemu. To wspaniały dodatek do wielu potraw, sałatek czy wypieków. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo.

Jeden z nich chciał bym wam właśnie przedstawiać. To znakomita, ekspresowa w przygotowaniu i pyszna przystawka z zapieczonych w piekarniku fig nadziewanych kozim serem i owiniętych w plasterek  boczku.

 

 

Te kilka składników komponuje się idealnie i daje potrawie naprawdę przyjemne wrażenia smakowe. Słodka figa, aromatyczny wędzony boczek, wyrazisty ser kozi wykąpane w winno-miodowym sosie jest wyjątkowo smaczne.

Jeżeli nie lubicie sera koziego użyjcie jakiegoś pleśniowego (rokfor, lazur) lub serka brie.

Zapraszam do kuchni…  zapalajmy piekarniki 🙂

Kroki

1
Zrobione

Piekarnik rozgrzej do 190 st.C.

Figi umyj, obetnij czubki i natnij każdą delikatnie na krzyż (nie rozkrawaj do końca).
Następnie lekko rozchyl brzegi.

2
Zrobione

Ser pokrój w nie duże kawałki i włóż do środka każdej figi - w nacięcia.
Owijaj figi boczkiem i zepnij wykałaczką.

3
Zrobione

Ułoż w naczyniu żaroodpornym. Wino wymieszaj dokładnie z miodem i przygotowanym syropem polej każdą figę,

4
Zrobione

Posyp pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 min.
W międzyczasie posiekaj drobno orzeszki i podpraż je chwilę na suchej patelni.

5
Zrobione

Figi wyciągnij na talerzyki polej sosem powstałym z pieczenia i posyp uprażonymi orzechami.
Podawaj gorące. Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku
Następny przepis
Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Poprzedni przepis
Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku
Następny przepis
Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską

Dodaj swój komentarz