Zupa z rydzów

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

250 g rydzów
3 średnie pomidory
200 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr warzywnego bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
śmietana 30%
szczypta brązowego cukru
1 ziele angielskie
1 mały liść laurowy
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki (do posypania)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa z rydzów

Rydze chyba większości z was kojarzą się przede wszystkim z tymi z patelni, smażonymi na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. (zobacz).

Ale grzyby te są równie pyszne w innych kulinarnych odsłonach. Jednym z takich pysznych pomysłów jest przepis na znakomity makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i rydzami właśnie. (zobacz).

Tym razem chce wam polecić rydze na mokro 😉 – czyli zupę z rydzów. Pomysł na jej ugotowanie narodził się dość spontanicznie, ale jak się okazało był to strzał w dziesiątkę – zupa wyszła przepyszna i będzie już na stałe wpisana w moje rydzowe menu.

 

Zupa z rydzów ma wspaniały aromat. Jest delikatna i sycąca zarazem. Nie tylko pięknie wygląda i pachnie, ale przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Jest do tego bardzo prosta w wykonaniu.

Zapraszam do kuchni…

Przyrządźmy razem tą aromatyczna zupkę 🙂

Kroki

1
Zrobione

Rydze dokładnie oczyść, opłucz i odetnij nóżki. Kapelusze pokrój w równe paski o podobnej wielkości, a ogonki bardzo drobno poszatkuj.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

2
Zrobione

Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę
Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę, Dodaj czosnek i smaż razem jeszcze chwilę.
Na patelnię dodaj 2 łyżki masła i wrzucić pokrojone rydze oraz drobno poszatkowane nóżki. Smaż około 5-6 min.

3
Zrobione

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś wszystko razem kilka minut na średnim ogniu do czasu aż pomidory zmiękną a sok odparuje.

4
Zrobione

Podduszone grzyby z pomidorami dodaj do garnka z bulionem. Wrzuć ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok 15-20 min. (do momentu aż ziemniaki będą miękkie)

Zupę podawaj polaną łyżką śmietany i posypaną natką pietruszki.
Smacznego!

Zupę możecie również zabielić delikatnie śmietaną w całości.

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Następny przepis
Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone
Poprzedni przepis
Pizza z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Następny przepis
Makaron z pieczoną brukselką i kremowym mascarpone

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz