Farsz : | |
500-600 g bobu | |
1 większa cebula | |
100 g boczku wędzonego | |
1 łyżka oleju | |
sól | |
pieprz | |
Ciasto : | |
400 g mąki pszennej | |
1 żółtko | |
szczypta soli | |
200 ml gorącej wody (150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody) | |
1 łyżka roztopionego masła | |
Do polania : | |
50 g masła | |
garść świeżej szałwii (lekko posiekanej) |
Znakomity pomysł na zdrowy bób. Oryginalny i niepowtarzalny smak.
Pierogi z bobem i masłem szałwiowym
Witajcie bobożercy… 😉 Te pierogi będą dla was idealne, chociaż tak naprawdę zachwycą się nimi również osoby które nie jadły jeszcze bobu lub miały z nim sporadyczny kontakt kulinarny.
To świetne połączenie smaków. Pyszny zielony farsz bobowy z dodatkiem przysmażonej cebulki oraz boczku, zamknięty w delikatnym cieście pierogowym. Oczywiście wegetarianie pomijają ze składników boczek.
Dopełnieniem smaku i idealnego charakteru bobowych pierogów jest okrasa z masła szałwiowego.
Jeżeli nie będziecie mogli kupić świeżej szałwii, możecie ją w ostateczności zastąpić bazylią, chociaż to już będzie troszkę inna ścieżka smakowa.
Ale co ja tu będę pisał, musicie spróbować sami… po prostu palce lizać.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Bób dokładnie wypłucz. Napełnij garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć bób na wrzącą wodę na około 90 sekund. Odcedź i opłucz dokładnie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz ziarna z łupin. Naderwij jeden z końców osłonki a na drugi lekko naciskaj. Ziarna powinny z łatwością wyskakiwać z łupin. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć wyłuskane ziarna bobu. Gotuj je przez około 3 do 5 minut. Sprawdź czy bób jest już miękki po około 3 minutach. Ugotowany bób odcedź i opłucz zimną wodą. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Zrobiłam, rewelacja! Przepis super.
oj sprobuje jak tylko dostane bób 🙂