• Home
  • Inne
  • Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara

Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
4 szt (opakowanie 350-400g) pieczarek "Portobello"
250g sera ricotta
2 duże garści jarmużu to jest około 1/2 opakowania 200 gramowego
40g tartego sera typu parmezan
masło (do wysmarowania formy)
oliwa
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
mieszanka ziół (przyprawa) kuchni włoskiej
Sos Marinara - Składniki :
1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
olej
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara

To moja kolejna pyszna propozycja z pieczarkami portobello w roli głównej. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, kolację czy smaczną przekąskę.

Oczywiście jak już wspominałem moja słabość do tych grzybów objawia się nieustannym wkładaniem ich do koszyka podczas odwiedzin Lidla czy Biedronki. Później, powrocie do domu w głowie zaczyna się karuzela pomysłów na nowe kulinarne pieczarkowe “szaleństwa”.

Tym razem pieczarki zostały nafaszerowane delikatną ricottą w duecie z jarmużem a dopełnieniem tych smaków jest pyszny sos marinara. Do farszu można dodać trochę startego parmezanu,  co wyostrzy jeszcze smak.

Sos Marinara to włoski sos pomidorowy z pomidorów, cebuli i ziół. Przyrządza się go w bardzo prosty i szybki sposób.

Klasyczny przepis na ten sos to podstawa różnych innych sosów. Można go dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami.

Przepis na sos marinara TUTAJ

Sos dobrze zrobić jest wcześniej. Można np. przygotować jego większą ilość gdyż z powodzeniem nadaje się do zamrożenia.

Jeżeli nie chcecie przyrządzać domowego sosu można wykorzystać jakiś gotowy kupny, lub podać pieczarki solo.  Zdecydowanie polecam nie ułatwiać sobie zadania, bo stracie cały urok i smak tego pysznego dania …   Ruszajmy więc do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Przygotuj sos pomidorowy marinara według przepisu powyżej.

2
Zrobione

Pieczarki portobello przetrzyj dokładnie wilgotną szmatką lub ręcznikiem kuchennym. Nie powinny nasiąknąć wodą! Następnie oddziel delikatnie nóżki od kapeluszy i za pomocą łyżeczki usuń brązowe blaszki.

3
Zrobione

Zagotuj w garnku wodę. Jarmuż oczyść z grubych łodyg i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 3-4 minut na małym ogniu. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia a następnie pokrój na małe kawałki.

Do miski przełóż ser ricotta, dodaj pokrojony jarmuż. Jeżeli masz więcej parmezanu, można dodać trochę do farszu. Dopraw całość solą, pieprzem oraz mieszanką ziół do kuchni włoskiej. Delikatnie wszystko wymieszaj.

4
Zrobione

Do miseczki nalej oliwy i obtocz (nasmaruj) w niej dokładnie z obu stron każdy kapelusz. Ułóż kapelusze w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Grzyby posól i popieprz. Do każdej pieczarki nałóż po łyżce sosu marinara. Sos rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni kapelusza.

5
Zrobione

Na sos pomidorowy nałóż ser z jarmużem, tak aby całe kapelusze napełnić dokładnie farszem.

6
Zrobione

Posyp pieczarki tartym parmezanem.

7
Zrobione

Wstaw grzyby do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 15-20 minut. aż wierzch będzie miał złoto-żółtawy kolor.

Na talerze nałóż gorący sos pomidorowy i połóż na nim pieczarki. Z wierzchu posyp natką pietruszki. Smacznego :)

Poprzedni przepis
Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi
Następny przepis
Sos holenderski na szybko
Poprzedni przepis
Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi
Następny przepis
Sos holenderski na szybko

Dodaj swój komentarz