






4 szt (opakowanie 350-400g) pieczarek "Portobello" | |
250g sera ricotta | |
2 duże garści jarmużu | |
40g tartego sera typu parmezan | |
masło (do wysmarowania formy) | |
oliwa | |
sól | |
pieprz | |
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) | |
mieszanka ziół (przyprawa) kuchni włoskiej | |
Sos Marinara - Składniki : | |
1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
sól | |
pieprz | |
cukier | |
1/2 łyżeczki suszonego oregano | |
1/2 łyżeczki suszonej bazylii | |
olej |
Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara
To moja kolejna pyszna propozycja z pieczarkami portobello w roli głównej. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, kolację czy smaczną przekąskę.
Oczywiście jak już wspominałem moja słabość do tych grzybów objawia się nieustannym wkładaniem ich do koszyka podczas odwiedzin Lidla czy Biedronki. Później, powrocie do domu w głowie zaczyna się karuzela pomysłów na nowe kulinarne pieczarkowe „szaleństwa”.
Tym razem pieczarki zostały nafaszerowane delikatną ricottą w duecie z jarmużem a dopełnieniem tych smaków jest pyszny sos marinara. Do farszu można dodać trochę startego parmezanu, co wyostrzy jeszcze smak.
Sos Marinara to włoski sos pomidorowy z pomidorów, cebuli i ziół. Przyrządza się go w bardzo prosty i szybki sposób.
Klasyczny przepis na ten sos to podstawa różnych innych sosów. Można go dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami.
Przepis na sos marinara TUTAJ
Sos dobrze zrobić jest wcześniej. Można np. przygotować jego większą ilość gdyż z powodzeniem nadaje się do zamrożenia.
Jeżeli nie chcecie przyrządzać domowego sosu można wykorzystać jakiś gotowy kupny, lub podać pieczarki solo. Zdecydowanie polecam nie ułatwiać sobie zadania, bo stracie cały urok i smak tego pysznego dania … Ruszajmy więc do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Zagotuj w garnku wodę. Jarmuż oczyść z grubych łodyg i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 3-4 minut na małym ogniu. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia a następnie pokrój na małe kawałki. Do miski przełóż ser ricotta, dodaj pokrojony jarmuż. Jeżeli masz więcej parmezanu, można dodać trochę do farszu. Dopraw całość solą, pieprzem oraz mieszanką ziół do kuchni włoskiej. Delikatnie wszystko wymieszaj. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|