Sos holenderski na szybko

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

4 żółtka (temp. pokojowej)
1 łyzka soku z cytryny
100g masła
sól
pieprz (najlepiej biały)
szczypta cukru (opcjonalnie)
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Sos holenderski na szybko

Klasyczny sos holenderski przygotowujemy z żółtek które ubijamy na parze z dodatkiem masła, soku z cytryny, białego wytrawnego wina lub octu winnego oraz soli i pieprzu.

Sos ten  jest aksamitny, puszysty, delikatnie maślany, z wyraźną kwaskową nutą. Pasuje rewelacyjnie nie tylko do szparagów czy karczochów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.

W przepisie na Sos holenderski na szybko pomijamy ubijanie na parze, a ze składników znika wino. Jest to troszkę uboższa, łatwiejsza i przyspieszona wersja dla zabieganych lub początkujących adeptów sztuki kulinarnej 😉 Wykorzystujemy tutaj trzepaczkę z blendera lub zwykły ręczny mikser i sos mamy gotowy w kilka minut. 

Obie wersje, ta klasyczna (Przepis tutaj) oraz ta „szybka” są bardzo zbliżone wyglądem i smakiem. Są kremowe i maślane chociaż ta „winna” ma zdecydowanie lepszy i wyraźniejszy charakter. Polecam wypróbować obie i sami zdecydujecie którą wybrać.

Chodźmy do kuchni, czasu jest mało, więc musimy zrobić szybki sos holenderski…

Kroki

1
Zrobione

W garnuszku rozpuść masło.
Do drugiego naczynia włóż żółtka, wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ubijaj mikserem na puszysto.
Ubijając dodawaj stopniowo rozpuszczone i gorące masło.
Sos powinien zrobić się gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Smacznego.

Poprzedni przepis
Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara
Następny przepis
Sos holenderski
Poprzedni przepis
Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara
Następny przepis
Sos holenderski

Dodaj swój komentarz