Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
300 - 330g piersi z kurczaka
2 kapusty Pak Choi
150g makaronu spaghetti
2 ząbki czaosnku
1 mała papryczka chili
1 mała cebula
sól
biały pieprz
olej
szczypta brązowego cukru
Sos :
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki wody

Danie łatwe i szybkie do zrobienia a przede wszystkim smaczne.

  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi

To bardzo smaczna propozycja na szybki obiad lub lunch.

Mamy tutaj proste połączenie smaków: kurczak, makaron oraz chrupiąca kapusta pak choi.

Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo w kuchni chińskiej. Można ją ostatnio bez problemu kupić np w Lidlu.

Najsmaczniejsza, jest lekko podgotowana lub krótko podsmażona. Wtedy delikatnie mięknie, ale jej łodygi nadal pozostają chrupkie i sprężyste. Gdy smażymy lub gotujemy ją dłużej traci kruchość a podczas podgrzewania liście kapustki zachowują się podobnie jak szpinak – maleją.

Jeżeli macie już gotowe wszystkie niezbędne składniki – Zapraszam do kuchni …

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie przepłucz go zimną wodą.

2
Zrobione

Odetnij liście kapustek od głąba. Umyj a następnie pokrój je w dużą kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekaj.

3
Zrobione

Mięso kurczaka oczyścić z błonek i pokrój na małe kawałki - ok. 1,5 cm.
Wymieszaj składniki sosu.

4
Zrobione

Na dużej patelni (najlepiej woku) rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż trochę zmięknie. Dorzuć czosnek oraz papryczkę chili. Po chwili dodaj kurczaka i podsmażyć go na większym ogniu, do zrumienienia (ok. 3-4 min.)

5
Zrobione

Dodaj pak choi i i mieszając smaż całość około 2 minut. Dopraw solą i białym pieprzem.

Wlej sos i wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i podsmaż wszystko razem delikatnie mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Dopraw do smaku szczyptą brązowego cukru i ewentualnie pieprzem i solą,

6
Zrobione

Zdejmij makaron z ognia. Nałożyć na talerze.
Makaron możesz posypać nasionami sezamu lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Sos Marinara
Następny przepis
Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara
Poprzedni przepis
Sos Marinara
Następny przepis
Pieczarki portobello z serkiem ricotta i jarmużem na sosie marinara

Dodaj swój komentarz