• Home
  • Inne
  • Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą

Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą

2 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 opakowanie (350-400g) pieczarek "Portobello"
1 mała cukinia
2 średnie pomidory
1 opakowanie sera mozarella (w zalewie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
szczypta tymianku
szczypta oregano
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki do posypania
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą

To przepis na smaczną imprezową przystawkę lub po prostu szybki, zdrowy, lekki obiad czy kolację… Pieczarki portobello można faszerować na wiele sposobów, tym razem propozycja w klimatach włoskich i wegetariańskich, ale przekonacie się sami, że będzie smakowała wszystkim.

Portobello to brązowe, duże pieczarkach przypominają troszkę grzyby leśne, których smak jest dużo bardziej intensywniejszy niż u zwykłych pieczarek. W kuchni śródziemnomorskiej uważane są za prawdziwy przysmak i są bardzo często wykorzystywane.

Jak już wam wspominałem przy okazji przepisu na „Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak” troszkę jestem od portobello „uzależniony” 😉 I coś w tym chyba jest, bo gdy przechodzę obok regału na którym leżą, nie mogę się oprzeć, żeby ich nie włożyć do koszyka. I od razu pojawiają mi się w głowie nowe pomysły jak i z czym je przyrządzić.

Tym razem wystarczy nam tylko cukinia , 2 pomidory, zioła i oczywiście mozzarella która świetnie się nadaje do wszystkich dań, zapiekanych w piekarniku. W połączeniu z portobello wyczarujemy poezję smaków.

W przepisie podałem suszone zioła (tymianek, oregano), ale jeżeli macie świeże, to koniecznie ich użyjcie. Można też dodać troszkę świeżej bazylii. Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Pieczarki portobello przetrzyj wilgotną szmatką lub ręcznikiem kuchennym. Nie mogą nasiąknąć wodą! Następnie oddziel nóżki i za pomocą łyżeczki usuń brązowe blaszki wewnątrz kapeluszy. Zrób to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić kapeluszy.

2
Zrobione

Nóżki pokrój w drobną kostkę, cebule i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i pieczarki. Podsmaż chwilę i dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż na średnim ogniu kilka minut do momentu, aż cukinia zacznie mięknąć.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj zioła, smaż jeszcze przez chwilę od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby połączyć smaki. Płyn z pomidorów powinien odparować.

3
Zrobione

Kapelusze nasącz dokładnie z obu stron olejem. (najlepiej pędzelkiem). Naczynie do zapiekania również posmaruj olejem, a następnie poukładaj w nim pieczarki. Posól (jeżeli masz to solą gruboziarnistą) i napełnij grzyby farszem.

4
Zrobione

Mozzarellę odsącz z zalewy, pokój na plasterki i poukładaj na farszu. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 16-18 minut, aż ser się rozpuści i zaczynie nabierać złotego koloru. Wyciągnij pieczarki z piekarnika, posyp natką i podawaj. Smacznego :)

Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym
Następny przepis
Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak
Poprzedni przepis
Udka z kurczaka w sosie cytrynowo-śmietanowym
Następny przepis
Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz