• Home
  • Warzywa
  • Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak

Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 kalafior Romanesco
1/2 szklanki kaszy pęczak
4 łyżki oliwy
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
sól
pieprz
Składniki na sos jogurtowo-miętowy (opcjonalnie) :
100-150g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 mały drobno posiekany ząbek czosnku
kilka posiekanych listków mięty
sól
pieprz
cukier
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak

Kalafior Romanesco potrafi urzec samym wyglądem. Jego smak dla wielu osób to połączenie smaku brokułów oraz zwykłego kalafiora.

TraduzioniTecniche / Pixabay

Można go przyrządzać na wiele sposobów. Romanesco może być znakomitym dodatkiem do sałatki, obiadu lub podany jako samodzielne danie. 

Jeżeli nie mieliście do tej pory okazji jeść upieczonego kalafiora, to zdecydowanie polecam ten sposób przyrządzenia. Pieczony kalafior nabiera zupełnie innego smaku i jest znakomity.

Taki właśnie pieczony kalafior z dodatkiem kaszy pęczak, żurawiny oraz płatków migdałowych będzie głównym bohaterem tej smacznej sałatkowej przekąski. Sałatkę można dodatkowo polać ulubionym sosem jogurtowym. Moją propozycją jest sos z dodatkiem kilku listków mięty oraz czosnku.  Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz zimną wodą. Do garnka wlej 1 szklankę wody, posól, dodaj łyżkę lub dwie oleju i zagotuj pod przykryciem. Wrzuć kaszę, zamieszaj i gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki i pozostaw jeszcze pod przykryciem ok. 10 min.

2
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 200° C. Wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.
Kalafiora opłucz, osusz i podziel na nieduże różyczki podobnej wielkości. Polej oliwą dopraw solą, pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami) i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blaszce. Jeżeli kalafior będzie zbyt "suchy" można dodatkowo skropić go delikatnie oliwą.

Piecz 15 minut, następnie wyciągnij blachę i odwróć różyczki na drugą stronę, włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 10 minut. Kalafior powinien być miękki i lekko chrupiący o złoto-brązowym kolorze.

Wyciągnij blachę z piekarnika i przełóż różyczki na talerz.

3
Zrobione

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na lekko złocisty kolor. Żurawinę przelej na sitku, ciepłą przegotowaną wodą i zostaw do odsączenia.

4
Zrobione

W dużej misce połącz kaszę, kalafior, żurawinę oraz płatki migdałów. Delikatnie pomieszaj i jeżeli będzie potrzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę można podawać polaną ulubionym sosem jogurtowy i posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Samczego!

5
Zrobione

Sos jogurtowo-miętowy (opcjonalnie) :

Posiekany czosnek oraz listki mięty połącz z majonezem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem.

Poprzedni przepis
Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą
Następny przepis
Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym
Poprzedni przepis
Pieczarki portobello nadziewane cukinią i pomidorami zapieczone z mozzarellą
Następny przepis
Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym

Dodaj swój komentarz