









350-400g (opakowanie) pieczarek "Portobello" | |
3/4 szklanki kaszy pęczak | |
150g boczku wędzonego | |
opakowanie sera Mozzarella (kulka) | |
1/2 pęczka natki pietruszki | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
1 łyżka masła (do wysmarowania naczynia) | |
olej | |
sól | |
pieprz |
Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak
To wyjątkowe w smaku danie. Można go serwować jako przystawkę lub lekkie danie obiadowe czy kolacyjne.
Pieczarki portobello „odkryłem” jakiś czas temu i przyznam się wam, że troszkę się od nich „uzależniłem” 😉 Obecnie można je dostać bez problemu nawet w popularnych sieciach dyskontowych. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji posmakować tej odmiany pieczarek zdecydowanie polecam. Zróbcie to czym prędzej.
Pieczarki te są brązowego koloru i są dużo większa od zwykłych pieczarek. Osiągają nawet do 15 centymetrów średnicy. Charakteryzują się bardziej mięsista strukturą oraz intensywnym smakiem.
Super chłoną aromaty wszelkich dodatków, a wiele osób uważa, że ich smak przypomina trochę mięso. Ja wyczuwam w nich jeszcze smak grzybów leśnych, a dokładniej prawdziwka. Portobello świetnie nadają się do pieczenia, duszenia, smażenia lub np do grillowania. Jednak ich wielkie kapelusze wręcz stworzone są do faszerowania. I tak właśnie będzie tym razem. Nafaszerujemy je kaszą z boczkiem. Zobaczycie, będzie pysznie… Zapraszam do kuchni.
1
Zrobione
|
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz zimną wodą. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, posól, dodaj łyżkę lub dwie oleju i zagotuj pod przykryciem. Wrzuć kaszę, zamieszaj i gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu wyłącz kuchenkę i pozostaw jeszcze pod przykryciem 10-15min. |
2
Zrobione
|
Pieczarki portobello oczyść. Najlepiej wilgotną szmatką, tak żeby nie nasiąkły wodą. Następnie oddziel nóżki i za pomocą łyżeczki usuń brązowe blaszki wewnątrz kapeluszy. Zrób to delikatnie, żeby nie uszkodzić grzyba. W przeciwnym razie podczas pieczenia może popękać i farsz się wysypie. Kapelusze odłóż na później. Nóżki posiekać w kostkę. |
3
Zrobione
|
Boczek pokrój w kostkę, cebule i czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzać 1 lub 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż przez około 1,5 minuty. Następnie dodaj pokrojone nóżki pieczarek i smaż do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec wsyp kaszę i dokładnie wszystko wymieszaj. Do przestudzonego farszu dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|