• Home
  • Inne
  • Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą

Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 opakowanie (500g) pieczarek
1 opakowanie (puszka) tuńczyka w sosie własnym
1-2 opakowania sera mozarella (w zalewie) w zależności od wielkości pieczarek
2 łyżki masła
2 jajka
bułka tarta
mąka
olej
pieprz
sól
natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą

Czy próbowaliście już tego połączenia ? Banalnie proste, a dodatkowo z minimalną ilością składników.

Przepis dostałem od mojego super wuja z Frankfurtu, którego miałem okazje w ostatnim czasie odwiedzić. Wujaszek robi najlepszego tatara z łososia jakiego kiedykolwiek miałem okazje jeść, ale tatara zrobimy innym razem.

Pieczarki z tuńczykiem to ciekawe połączenie smakowe. Super prosty pomysł na gorąco, ale również idealna soczysta i sycąca przekąska na zimno. W dzisiejszych czasach często szukamy inspiracji na szybkie dania “na tzw. jeden ząb”, a dodatkowo łatwych do podania oraz zjedzenia. Tutaj spełnione są wszystkie te warunki.

Do przyrządzenia wybierajcie pieczarki średniej wielkości, nie za duże, ani zbyt małe – pomieszczą odpowiednią ilość farszu oraz zrównoważą smaki i proporcje.

Zapraszam do kuchni …

Kroki

1
Zrobione

Pieczarki oczyść wilgotną ściereczką, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Wytnij lub wyłam delikatnie nóżki, tak żeby nie połamać kapeluszy. Posyp solą.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone w drobna kostkę nóżki grzybów. Smaż kilka minut, aż woda odparuje. Zdejmij z kuchni, pozostaw do przestygnięcia.

3
Zrobione

Tuńczyka osącz z zalewy i wrzuć do nóżek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Zrobione

Napełnij kapelusze farszem. Pozostaw od górnej krawędzi kilka minimetrów wolnego miejsca na ser.

5
Zrobione

Mozzarellę odsącz z zalewy, pokój na plasterki i poukładaj na farszu.
Podociskaj ser do farszu, tak żeby "zalepił" dokładnie górę kapelusza i nie wypadał podczas panierowania.

6
Zrobione

Obtaczaj każdą pieczarkę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

7
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej. Powinien zakrywać grzyby do połowy. Smaż z obu stron na złoto- rumiany kolor. Posyp natką pietruszki i podawaj. Smacznego!

Pieczarki bardzo dobrze smakują również z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka
Następny przepis
Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami
Poprzedni przepis
Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka
Następny przepis
Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami

Dodaj swój komentarz