• Home
  • Warzywa
  • Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami

Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami
Tęczowo kolorowa, pyszna, zdrowa i dietetyczna sałatka

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
100g kaszy orkiszowej (woreczek)
3 średnie marchewki (zwykłe)
2 średnie marchewki żółte lub białe
2 średnie marchewki czarne (purpurowe)
1 łyżka masła
olej
pieprz
sól
2 łyżki miodu
sok z cytryny
1 łodyga selera naciowego
2 średnie pomarańcze
kilka gałązek świeżego tymianku jeżeli nie masz zastąp szczyptą suszonego
posiekana natka pietruszki do posypania
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami

Brakuje ci pomysłu na smaczne i zdrowe danie ? Może więc sięgnijmy po kolorowe marchewki i wyczarujmy z nich pyszną kompozycję smaków. Będzie jeszcze potrzebna: kasza orkiszowa, pomarańcze i seler naciowy.

Dzięki różnym kolorom danie nabiera dodatkowo mega apetycznego wyglądu.

Oczywiście jeżeli nie ma w waszej okolicy możliwości kupienia kolorowych marchewek, można użyć tych tradycyjnych – pomarańczowych.

Mnie szczęśliwie udało się kupić kolorowe. Można je dostać w dobrze zaopatrzonych warzywniakach lub np w Makro. Tak naprawdę nie jest to żadna nowość. Nie bójcie się tych kolorów, nie są sztuczne – to nie GMO. Są to stare, pierwotne odmiany w porównaniu do swojej najmłodszej siostry pomarańczowej którą zmodyfikowali Holendrzy.

Kolorowa marchewka może być miłym urozmaiceniem na naszym stole. Pamiętajcie tylko, że będzie to urozmaicenie bardziej  wzrokowe, gdyż marchewki te smakuje zupełnie tak samo jak te “zwykłe”.

W takim razie chodźmy do kuchni wyczarować tą pyszną fit sałatkę…

Kroki

1
Zrobione

Kaszę ugotuj na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewki umyj, obierz.

2
Zrobione

Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki a marchewki wzdłuż na cienkie słupki.

3
Zrobione

Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i dodaj masło. Wrzuć żółtą i pomarańczową marchewkę. Wymieszaj. Zrób na patelni wolne miejsce i wrzuć tam purpurową marchewkę.

Mała uwaga!
Purpurowa marchewka barwi podczas gotowania inne warzywa, podobnie jak buraki a w szczególności żółtą lub białą marchewkę. Dobrze więc smażyć ją na osobnym kawałku patelni i nie mieszać z innymi kolorami.

Marchewkę podsmaż chwile a następnie zmniejsz ogień i przykryj patelnie. Smaż warzywa kilka minut, aż zaczną mięknąć. (5-7min)

Zdejmij pokrywkę i polej marchewki miodem, dodaj seler oraz listki tymianku. Smaż co jakiś czas mieszając, do chwili aż marchewki będą już lekko miękkie.

4
Zrobione

Pomarańcze obierz ze skóry, usuń białą błonę i pokrój w plasterki.

5
Zrobione

Do miski przełóż porwane plastry pomarańczy oraz kawałki marchewki wraz z sosem z patelni. Posyp kaszą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Posyp natką i podawaj. Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą
Następny przepis
Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym
Poprzedni przepis
Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą
Następny przepis
Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym

Dodaj swój komentarz