• Home
  • Inne
  • Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka

Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 pęczek białych szparagów
1 podwójny filet z kurczaka
5-6 łyżek oleju
sól
pieprz
papryka w proszku
czosnek granulowany
6-8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki podprażonych nasion słonecznika
2 duże garści jarmużu
1 duży ząbek czosnku
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka

Lubicie szparagi?  Jeżeli tak to wypróbujmy razem bardzo prosty i lekki przepis na błyskawiczne danie. Możecie go zaserwować dodatkowo z ziemniaczkami czy np makaronem, ale również bez tych dodatków prezentuje się i smakuje wyśmienicie.

Będzie wykwintne,  a smaki przypadną do gustu wszystkim amatorom szparagów i drobiu.

Pędzimy do kuchni, nastawiajcie wodę na szparagi…

Kroki

1
Zrobione

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 ładne, równe filety. Dopraw papryką, pieprzem, solą oraz czosnkiem granulowanym. Odstaw do lodówki na pół godziny.

2
Zrobione

Szparagi opłucz, odetnij (odłam) zdrewniałe końcówki. Obierz cienko ze skórki używając obieraczki do warzyw. Obierając białe szparagi kieruj się zawsze od góry do dołu. Zaczynaj prawie od samej główki.

3
Zrobione

Włóż szparagi do wrzącej osolonej i osłodzonej wody. (na 2 litry wody ok. 1 łyżki cukru) Gotuj około 12 minut. Następnie wyjmij na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.

4
Zrobione

Rozgrzej patelnię, wlej olej i usmaż filety z kurczaka z obu stron na złoty kolor.

5
Zrobione

Pesto z jarmużu :

Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg. Zagotuj wodę, wrzuć liście na 3-4 minuty - odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do odsączenia.

Włóż do blendera pestki, czosnek, jarmuż i oliwę. Zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie zmiksuj. Jeżeli lubisz bardzo płynne pesto, dodaj oliwy.

6
Zrobione

Szparagi ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem z pesto. Smacznego.

Poprzedni przepis
Pieczony kalafior
Następny przepis
Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą
Poprzedni przepis
Pieczony kalafior
Następny przepis
Pieczarki faszerowane tuńczykiem i mozzarellą

Dodaj swój komentarz