400 g fileta z kurczaka | |
2 główki kalarepy (około 350 g) | |
500 g (pęczek) zielonych szparagów | |
100 ml śmietanki 30% | |
750 ml bulionu drobiowego | |
2 łyżki oleju | |
odrobinę wyciśniętego soku z pomarańczy (do przyprawienia sosu) | |
kilkanaście ziaren zielonego pieprzu | |
40 g masła | |
30 g mąki | |
szczypta cukru | |
sól | |
pieprz | |
25 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) | |
posiekana natka zielonej pietruszki (do posypania) |
Pyszne, nieskomplikowane danie obiadowe
Szparagowa potrawka z kurczakiem i kalarepą
Potrawka z kurczaka to danie, które z pewnością wielu z Was kojarzy się z dzieciństwem 🙂
Tym razem propozycja potrawki w troch innej, bardziej wykwintnej odsłonie.
Głównymi bohaterami dania oprócz oczywiście piersi z kurczaka, są zielone szparagi oraz kalarepa. Danie jest bardzo efektowne i pyszne, a kremowy sos na bazie śmietany, wina i soku pomarańczowego z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu idealnie łączy te wszystkie składniki.
To bardzo lekka i smaczna propozycja obiadowa, której przygotowanie nie sprawi wam wiele trudności. Danie idealnie smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 7-8 minut. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Kalarepę oczyść, obierz, umyj i pokrój w paseczki o podobnej wielkości, co mięso. Wrzuć na patelnię na której smażył się kurczak i smaż około 3 min mieszając od czasu do czasu. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś kalarepę około 10-12 min. Powinna być miękka, ale wciąż lekko chrupiąca. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|