300-400 g świeżego filetu z łososia lub pstrąga łososiowego | |
1 cebula | |
2 pomidory (ok. 300 g) lub puszka krojonych pomidorów | |
3 średnie (ok. 200-250g) starte ogórki kiszone | |
300 g pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków | |
1/2 kostki masła | |
1/2 szklanki śmietany 18% | |
1,5 litra wywaru rybnego lub warzywnego | |
szczypta cukru | |
sól | |
pieprz | |
WYWAR RYBNY : | |
1 kg ryby (mogą być różne gatunki, najlepiej w kilku kawałka) | |
2 marchewki | |
1 pietruszka | |
1 cebula | |
kawałek selera | |
kawałek pora | |
liść laurowy | |
kilka ziaren pieprzu | |
2-3 ziarna ziela angielskiego | |
sól |
Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami
Zupa ta zachwyci was smakiem, a do tego jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.
To jakby trzy zupy w jednej. Idealne połączenie delikatnego łososia z lekką słodyczą pomidorów oraz z kwaśnymi ogórkami zduszonymi na maśle. Co tu dużo mówić, po prostu palce lizać.
Inspiracją do ugotowania tej apetycznej zupy była: Zupa z jesiotra autorstwa Tomka Jakubiaka którą gotował w jednym z programów – „Jakubiak lokalnie”.
Zupę możecie ugotować na bulionie rybnym lub na zwykłym wywarze warzywnym. Tak naprawdę osoby nie przepadające za rybami, mogą tutaj troszkę poimprowizować i pominąć ze składników łososia. Będzie wtedy bardziej ogórkowo, ale daje wam głowę, że smakowo równie pysznie!
Do przygotowania będą potrzebne tylko dwa garnki – w jednym dusimy warzywa w drugim gotujemy bulion i ziemniaki.
Ruszajmy do kuchni…
TIP:
Idealną bazą do tej zupy może być również wywar z karpia, z przygotowywanej na święta przez wiele osób zupy rybnej. Polecam „nadwyżkę” wykorzystać do tego przepisu.
1
Zrobione
|
Przygotuj wywar rybny. Z ugotowanego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby oraz warzywa. Przecedź. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|